Opasan "ruski rulet" 1EPA/SERGEI ILNITSKY

U vreme sveopštih sankcija prema Rusiji, zbog rata u Ukrajini, srpski klubovi grade sve tešnje veze sa tamošnjim.

Zbog ratnih dešavanja u Ukrajini, Evropa i svet spustili su rampu ruskim klubovima, kao i reprezentacijama u svim popularnijim i olimpijskim sportovima. Ruku prijateljstva, velikani poput CSKA, traže na Starom kontinetu, a s obzirom na to da politiku Evropske unije moraju da slede i sportski kolektivi, jedina adresa na koju mogu da pošalju “želje i pozdrave” jeste Srbija.

Sve češće pojavljuju se informacije da ruski klubovi tokom leta planiraju da uključe i srpske u razne lige, kupove, da sa njima odigravaju prijateljske utakmice i tako maksimalno koriste politički stav Vlade Srbije prema Rusiji u aktuelnoj situaciji, u formi neuvođenja sankcija. Poslednja ideja Andreja Vatutina, prvog čoveka košarkaškog kluba CSKA, da “armejci” organizuju predsezonski trening kamp u Srbiji, nekako je u dosluhu sa ranije otkrivenim planom da se u regionalnu VTB ligu u takmičarkoj 2022/23 uključe Crvena zvezda i Partizan. I sam Vatutin potvrdio je da postoji želja da VTB liga organizuje Superkup na kojem bi učestvovali klubovi iz Srbije i Turske, kao vid predsezonskog turnira.

Nije samo košarka sportsko polje u kojem bi ruski klubovi da u kolo uključe i srpske. Fudbalski klub Crvena zvezda je objavio da će generalku pred start takmičarske 2022/23 odigrati sa Zenitom, početkom jula. Ako se zna da je crveno-belima generalni sponzor Gasprom, koji finansijski kroji budžet i Zenitu, onda je očigledno da je dogovor klubova u dosluhu sa “visokom politikom”.

Sportske pretenzije Rusije ka srpskim klubovima su iz njene perspektive opravdane i razumljive, međutim, mogle bi biti vrlo opasne i sa dubljim posledicama po Crvenu zvezdu i Partizan, pre svega. Za sada, UEFA i Evroliga, kao i FIBA zvanično nisu kometarisali ovakvo druženje ruskih i srpskih klubova, što ne znači da ne bi, ukoliko bi neki od predviđenih i predloženih formata zaživeo.

Kao u politici i u sportu postoji metoda “štapa i šargarepe” i vrlo lako bi mogla biti upotrebljena ukoliko večiti srpski rivali pokažu neposlušnost. Mogućnost je veća, ako se ima u vidu da nijedna država iz okruženja ne pokazuje slične afinitete, odnosno nije spremna da preuzme rizik i zameri se UEFA, FIFA ili Evroligi koja je nedavno, od dve dostupne privremene licence, upravo zbog isključenja ruskih klubova, jednu dodelila Partizanu.

Praviti se nevešt nije pametno, niti preporučljivo, bez obzira na to i koliko bi finansijskog benefita donelo Crvenoj zvezdi i Partizanu. Iako sve još uvek deluje kao da je definisano i podvedeno pod prijateljski format saradnje, za srpske klubove, u perspektivi, moglo bi da predstavlja opasan hod po žici. Čak i da ga nisu svojom voljom izabrali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari