Kevin PunterFoto: STARSPORT

Statistički, košarkaši Partizana bili su u majstorici u zoni u kojoj obično lome protivnika i trijumfalno rešavaju mečeve.

Ostaće seta i tuga kod košarkaša Partizana, pre svega zbog načina na koji se nisu plasirali na Fajnal-for Evrolige u Kaunasu.

Biće zauvek i zabeležno da jedan tim u majstorici plej-ofa nije uspeo da sačuva, odnosno materijalizuje prednost od 18 poena.

Kompleksnije deluje kada se u obzir uzmu činjenice i argumenti koje su crno-beli tokom evroligaške sezone redovno koristili na gostujućim terenima.

Šut za tri poena apsolutno je služio pulene Željka Obradovića u petom meču, što je trebalo da predstavlja osnovni preduslov za trijumf nad Real Madridom.

Hronološki gledano, na poslednjih devet gostovanja ove sezone u najelitnijem rangu, Partizan se trijumfalno vraćao kući u čak šest navrata kada je sa distance šutirao 40 i više posto.

U prva dva meča u seriji, crno-beli su dolazili do pobeda uspešnošću sa distance koja je iznosila 42,9, odnosno 50 odsto. Na obe utakmice, Real u šuterskom smilslu nije mogao da isparira crno-belima, koji su najveći adut imali u Kevinu Panteru.

Baš kao i u majstorici, Amerikanac je na tim mečevima zbirno ubacio devet trojki iz 14 pokušaja imajući ubedljivo najbolje procente uspešnosti sa distance.

U njegovom odsustvu, na naredna dva meča u Beogradskoj areni, Partizan nije ispunio osnovni preduslov s obzirom na to da je sa distance bio krajnje prosečan sa nekih 30 odsto preciznosti.

Čekala se majstorica i povratak kapitena Partizana. Ni odsustvo u prethodne dve utakmice, tačnije pauza od 27. aprila, nisu uticali na šutersko umeće i neverovatnu rutinu ponavljanja Kevina Pantera.

Kao da je bio sam u hali, na šuterskom treningu, ukupno datih 28 poena sakupio je ubacivši čak sedam trojki iz samo 13 pokušaja.

Ponovo je u Madrdu šutirao za tri poena više od 50 odsto, gotovo da je ubacio polovinu trojki čitavog tima (15) međutim, kroz prizmu statistike, Partizan je u majstorici upravo stradao od sopstvenog oružja.

Naime, tokom čitave serije, uspešnost za tri bila je argument kojim košarkaši Reala nisu mogli da se pohvale. Sve do majstorice, ni na jednom duelu nisu uspevali da preciznost dovedu makar do 40 odsto, naprotiv.

Najprecizniji sa distance bili su u drugoj utakmici u kojoj su šutirali 34 odsto, nedovoljno da bi uopšte mogli da se nose sa crno-belima.

Ipak, po pravilu „velikih brojeva“ Madriđanima se ruka zagrejala kada je bilo najvažnije.

U petom meču plej-ofa, puleni Ćusa Matea prvi put su šuterski u potpunosti isparirali crno-belima. Meč su završili sa uspešnošću od 50 odsto i ono što je najbitnije, od ukupno datih 10 trojki, četiri su pogodili u presudnoj, četvrtoj deonici i to na procentu od fenomenalnih 57 odsto.

Na suprotnoj strani, crno-beli su u poslednjoj deonici u tom parametru bili lošiji od Madriđana sa 33 odsto uspešnosti. Bio je to jedini kvartal u kome su šuterski relativno podbacili, ne rečunajući uvodni u kome domaćin nije pogodio nijedan dalekometni šut.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari