Povratak Kevina Pantera i dolazak Matijasa Lesora: Da li je protiv Panatinaikosa idealan momenat za Partizan pokaže evroligašku snagu? 1Foto: Srđan Stevanović/Starsport

U naredne tri utakmice, košarkaši Partizana biće u idealnoj prilici da preokrenu momentum u Evroligi, a prva sa Panatinaikosom na programu je sutra od 20.45.

Prolazno vreme negde na trećini evroligaške sezone sigurno nije nalik onome čemu su se nadali u Partizanu.

Crno-beli su na skoru 4-6 i nalaze se u donjem delu tabele, trenutno daleko od ambicija u formi mesta u Top 8.

Problemi u odbrani sada su već hronični, baš kao i oni u vezi sa povredama važnih igrača.

Povratak Alekse Avramovića je upitan, baš kao i Uroša Trifunovića, međutim, navijače će sigurno obradovati informacija da je Kevin Panter spreman da se vrati na parket kao i podatak da će naredne tri evroligaške utakmice odigrati u Beogradskoj areni.

Odužilo se iščekivanje javnosti, 30. oktobar baš deluje daleko, a tada je Kevin Panter poslednji put nastupio u crno-belom dresu.

Imao je najbolji košarkaš Partizana problema sa zadnjom ložom ali i kolenom što je zahtevalo nešto složeniji proces oporavka, koji se odužio.

Prvobitne dve nedelje odsustva pretvorile su se u mesec dana tokom kojih je Partizan ozbiljno patio, kako u igračkom, a posebno rezultatskom smislu.

Bez Amerikanca sa srpskim pasošem srpski velikan doživeo je čak pet poraza, od kojih su tri bila evroligaška.

Nisu u Partiztanu želeli da podlegnu pritisku niti lošim rezultatima, strpljivo su čekali da se Panter u potpunosti oporavi.

Kapiten Partizana ponovo u dresu, a Lesor prvi put protiv bivšeg kluba

Prema poslednjim informacijama, kapiten bi trebalo da zaigra na sutrašnjem meču sa Panatinaikosom.

Duel sa Atinjanima biće prepun simbolike. Od toga da je Željko Obradović 13 godina bio šef struke „zelenih“, da je Kostas Slukas neostvarena želja crno-belih, do toga da će Matijas Lesor prvi put nastupiti pred navijačima Partizana otkad je letos odlučio da se preseli u Atinu i zaigra za Panatinaikos.

Ostao je francuski centar u intenzivnim kontaktima sa nekadašnjim saigračima, ali je i ostavio utisak centra kakvog crno-beli potom nisu uspeli da pronađu na tržištu.

Partizan, Panatinaikos
foto:ABA liga

Njegova eksplozivnost, energičnost, atleticizam, ali i defanzivne sposobnosti da preuzme beka, iskoči visoko na „piku“ bude sjajan u takozvanom „blicovanju“ i da u mis-meču ne ostavi utisak bilo kakvog hendikepa nešto je što na evroligaškom tržištu mnogo više vredi nego što je Partizan bio u stanju da mu letos ponudi.

Lesor je ostao poprilično vezan za Partizan, što i ne krije, bez obzira na to što navijači Panatinaikosa takav „aktivizam“ nisu prihvatili sa odobrenjem. Nema sumnje da će sutra uveče biti toplo dočekan u prepunoj Beogradskoj areni.

Kakav tim ima Panatinaikos?

Panatinaikos je letos razbio kasu kako bi ispunio gotovo sve želje novog trenera Ergina Atamana. Dovedeno je čak dvanaest pojačanja.

U borbi za neke potpise, PAO je morao da ponudi višestruko više i ostavi bez daha ostatak evroligaške konkurencije. Po tom principu dovedeni su Matijas Lesor, Huančo Ernangomez, Kostas Slukas, Luka Vildoza…

Nakon godina tavorenja u donjem evroligaškom domu, PAO je tako stvorio tim kadrovski kadar da se domogne daleko viših ciljeva.

Nakon turbulentnog početka sezone, višestruki šampion Evrope u seriji je od osam pobeda, od kojih su četiri evroligaške.

Doduše, porast samopouzdanja usko je povezan sa činjenicom da je raspored bio takav da su „zeleni“ poslednje četiri utakmice elitnog ranga igrali pred svojim navijačima.

Gotovo mesec dana, Slukas i saigrači nisu izašli iz svoje hale „Nikos Galis“ što su maksimalno umeli da naplate.

Partizan će ugostiti jedan od najboljih napada u Evroligi. Preciznije, sa 82,5 poena u proseku, PAO je peti najefikasniji tim od početka sezone.

O intenzivnosti napada govori i podatak da su ekipa nad kojom se pravi najviše faulova, samim tim „zeleni“ posle Partizana izvode najviše slobodnih bacanja u Evroligi.

Za tri šutiraju korektnih 36,9 odsto, na 16,3 asistencija. Imaju takav potencijal da su u stanju da postižu veliki broj poena iz tranzicije kao i da menjaju momentum utakmice.

Defanzivno su među slabijim ekipama, prosečno primaju skoro 80 poena i ono što je primeteno jeste da za pojedine igrače nemaju adekvatna rešenja sa klupe.

Matijas Lesor i Kostas Mitoglu čine sve bolji tandem pod košem, međutim njihove alternative u vidu Balčerovskog, Mancukasa i Adetokunpa nisu ni blizu takvog uticaja na igru.

Povrede Ernangomeza i Papapetrua dobrano su uticale na kadrovski kvalitet na poziciji krilnog centra posebno u aspketu širenja igre i željenog spejsinga.

Dubina rostera jeste nešto što je predmet polemike i u grčkim medijima. Prema reputaciji igrača to ne bi trebalo da bude problem, međutim na osnovu prikazanog evidentan je jaz kada PAO periodično mora da igra bez Lesora, Slukasa i Mitoglua.

Kendrik Nan je iz tih razloga uostalom nedavno i doveden. Kao igrač solidne NBA reputacije, izgrađene pre svega epizodom u Majamiju, trebalo bi da oplemeni igru Panatinaikosa i doprinese konekciji sa centrima, odnosno poboljša igru u izolaciji.

Grigonis i Grent imaju značajne uloge kao rezervisti, baš kao i Luka Vildoza, prošlosezonski košarkaš Crvene zvezde.

Argentinac je u procesu nametanja treneru Erginu Atamanu i traženja kontinuiteta i dominacije u igri na otvorenom terenu.

Slukas i Grent kreiraju više od polovine svih napada Atinjana i to je podatak koji su u taboru crno-belih sigurno podvukli.

PAO je imao izuzetno povoljan raspored na početku sezone. Od prvih 10 utakmica, smao su tri odigrali u gostima, ostvarivši jednu pobedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari