"Haos koji je prethodio početku prvenstva preneo se i na teren": Raka Đurović o dva penala protiv crno-belih i jednom "izmišljenom" za Partizan 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Bivši fudbalski sudija Raka Đurović kaže da su događaji u prvom kolu Superlige i atmosfera u kojoj je započelo najkvalitetnije fudbalsko takmičenje u Srbiji posledica onoga što je prethodilo početku prvenstva.

Oba derbija, dueli između TSC i Partizana, odnosno Crvene zvezde i Vojvodine, obeležile su odluke sudija, ali i činjenica da su Novosađani protiv šampiona nastupili sa ekipom bez najboljih igrača, pod izgovorom da žele da ih sačuvaju od napora pred meč u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

– Uvertiru za prvo kolo imali smo u kaznama Međunarodnih fudbalskih organizacija, kao i u činjenici da se svega nekoliko dana pre početka šampionata nije znalo kad Superliga počinje i ko će u njoj nastupati. Sve to je bila najava da ovde puno toga nije u redu što se tiče regularnosti. To je bila poruka i sudijama da moraju da se povinuju moćnim pojedincima ili klubovima i da njihova karijera zavisi od toga – kaže Đurović.

On dodaje da je očigledno da je glavni sudija meča u Bačkoj Topoli između TSC i Partizana napravio nekoliko krupnih grešaka.

– Nismo navikli da se kod nas sporne odluke dosuđuju na štetu jednog od dva večita rivala i zato je ovako dramatično u javnosti odjeknulo ovo u Bačkoj Topoli. Kod dva penala koji su dosuđena protiv Partizana bilo je elemenata da se dosudi kazneni udarac, ali radi se o kategoriji mekanih prekršaja. Dokaz da je sudija bio svestan da je prenaglio je i to što je izmislio penal za Partizan, čim mu se pružila prva prilika. Takođe, poništio je pogodak crno-belih iz nepoznatih razloga. U još nekim situacijama arbitar je grešio na štetu crno-belih i tako pokazao sportskoj javnosti, ali i klubu koliko je u ovom trenutku Partizan moćan i koliko strepi od njega – kaže bivši sudija i dodaje da postoji opasnost da se i UEFA umeša u događaje u Superligi.

– Haos koji je prethodio početku prvenstva preneo se i na teren. Neko ozbiljan bi trebalo da se pozabavi našim fudbalom, a ako to ne učinimo sami onda će to uraditi UEFA.

"Haos koji je prethodio početku prvenstva preneo se i na teren": Raka Đurović o dva penala protiv crno-belih i jednom "izmišljenom" za Partizan 2
Foto: Srđan Stevanović Starsport

Đurović smatra da uvođenje VAR tehnologije nije pomoglo da se smanji broj grešaka

– Želeli smo da preko VAR-a izbegnemo neregularnost i da se isprave greške, ali se startovalo sa puno manjkavosti. Ta tehnologija je korisna, međutim, kod nas se koristi na pogrešan način. Sudije iz VAR sobe su zaštićene, nemaju nikakvu odgovornost i svu odgovornost prenose na sudiju na terenu.

On smatra da su događaji iz prvog kola domaćeg šampionata pokazatelj u kakvoj atmosferi će proteći sezona u najkvalitetnijem srpskom klupskom takmičenju.

– Crvena zvezda je superiorna i ima najbolji tim, ali je čudno da Vojvodina protiv njih ne izvodi najbolji tim pod izgovorom da želi da sačuva igrače za nastup u Evropi. U pitanju je prvo kolo prvenstva, od kakvih napora žele da sačuvaju igrače? Šta onda da kažemo za Modrića koji ima 40 godina i odigra 70 utakmica u sezoni za Real. Šta će nam takvo prvenstvo? Očekujem da će se atmosfera neregularnosti nastaviti, sa manje ili više drame u zavisnosti od toga da li će naši najveći klubovi smatrati da su oštećeni – kaže Đurović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari