Pet Rajli, predsednik Majamija: Mali će biti izuzetno dobar 1EPA/ERIK S. LESSER

U Majamiju su veoma zadovoljni izborom Nikole Jovića kao 27. pika na ovogodišnjem NBA draftu.

Pet Rajli, nekada vrhunski trener, NBA šampion kao igrač, košarkaški stručnjak sa Los Anđeles Lejkersima i Majamijem, potom i kao perativac Hita, uveren je da će Nikola Jović postati veoma kvalitetan košarkaš.

„Već dugo igra košarku sa profesionalcima, veoma takmičarsku. Svi naši skauti su bili u Evropi i videli ga kako se razvija. On je veoma vešt. I zaista ume da šutne, a tek je napunio 19 godina“, obrazložio je Rajli odluku Majamija.

Naravno, sa tolikim životnim i NBA iskustvom, Rajli nema nikakvu sumnju da Jovića očekuje veliki rad i da neće odmah doneti prevagu u igri Hita.

„Ne možete da znate u kom pravcu će se razvijati. Sva ta takmičenja širom sveta. Kvalitet takmičenja je zaista porastao. Njega su odlično trenirali. Ima visinu od 21o centimetara, dugačak je, zna sa loptom, neverovatno je vešt. Mislimo da smo zaista dobro prošli… Najviše me je impresionirala ta njegova veličina, dužina, tolika veština u tim godinama“, otkrio je predsednik Majamija razlge zbog kojih je Jović izabran od strane trostrukog NBA šampiona sa Floride.

Američke novinare je zanimalo i to da li je Majami mogao da pravo na 27. pika iskoristi za neki trejd i dolazak znatno iskusnijeg i dokazanog NBA igrača.

„Mnogo toga se dešavalo. Videli ste da timova iz finala Istoka, Zapada… ne rade mnogo. Razgovarali smo. Ali ja bih radije uzeo igrača sada. Imamo tim, ne znamo šta će sa njim da se desi u prelaznom roku, radije bismo sada da razvijemo igrača. Pikove možemo da menjamo i posle. Sada smo odlučili da ga uzmemo, jer nam se nije nudilo ništa toliko zanimljivo“, jasan je bio Rajli.

Joviću je kao najveći nedostatak u igri za NBA potrebe konstatovana odbrana, odnosno krhkost tela u kontaktu.

„Svi ti momci od 19, 20 ili 21 godinu nisu baš sjajni defanzivci sve dok ih ne naučite. On je brz, dovoljno dugačak da igra odbranu, učićemo ga.“

Mediji je zanimalo i kako se to Rajli odlučio da posle više od četvrt veka u prvom krugu drafta izabere igrača koji nije pre NBA lige igrao u SAD, makar na koledžu?

„Ako igrač ume da igra ne zanima me odakle je. Uzbuđeni smo. Ovaj mali će da bude mnogo dobar… Talenat koji će tek da procveta, nismo mogli da ga propustimo na 27. piku. On je jedinstven igrač s jedinstvenom veličinom“, uveren je Rajli u ispravnost izbora Majami Hita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari