Piksi: Srbija u kvalifikacijama pokazala novo lice - timski duh i snagu kolektiva 1Foto: STARSPORT

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi izjavio je da je pobedom Srbije u Portugaliji, kojom su „orlovi“ izborili plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru, napravljen veliki rezultat.

„Pobedili smo veliku Portugaliju u Lisabonu u utakmici koja je bila presudna. Od početka našeg druženja, od marta ove godine, verovao sam da Srbija ima potencijal da odigra za ono mesto koje vodi na Mundijal. Bio sam siguran u to, i uspeo sam da taj optimizam prenesem na igrače“, rekao je za RTS selektor Dragan Stojković Piksi.

Piksi je rekao da svaka priprema utakmice traži određenu dozu koncentracije i strategije.

„Naša taktička opredeljenost – da igramo napadački fudbal, donela nam je to što ja želim da vidim – da Srbija bude lepršava, lepa, koncentrisana, napadački raspoložena… Nismo se bojali Portugalije. Rekao sam im da se igra finale i da smo mi tim koji se pita kakav će ishod biti na kraju meča. Apsolutno nas ne interesuje ime protivnika. Interesuje nas samo ono što mi radimo i ono što možemo da uradimo“, otkrio je Piksi.

Srbija je, kako je rekao, u ovim kvalifikacijama pokazala novo lice – timski duh, snagu kolektiva.

„Svi igrači su bili maksimalno motivisani da sve ideje koje je stručni štab zamislio, sprovedu u delo“, dodao je on.

Poslednje minute utakmice, selektor nije bio na klupi.

„Poslednja četiri minuta sam bio u našoj svlačionici, bilo je to previše za mene… Mislio sam da je lopta pogodila spoljni deo mreže, ali kada sam video naše igrače, jasno mi je bilo da je to gol koji nas vodi na Svetsko prvenstvo, koji nam ostvaruje snove. Kada sam video četiri minuta nadoknade, otišao sam u svlačionicu. Stadion nije podrhtavao, što znači da ide u dobrom pravcu“, rekao je Piksi.

Nešto slično je uradio i Ivica Osim, koji nije gledao penale protiv Argentine 1990. godine.

„To su stresne stvari… Jednostavno sam želeo da pronađem svoj mir. Bio sam siguran da nas taj gol vodi na Mundijal i nisam želeo da mi se ti snovi pokvare“, objasnio je selektor.

Aleksandar Tirnanić i Ilija Petković su, pre Piksija, jedini u istoriji nacionalnog tima išli na Svetska prvenstva kao igrači i kao selektori.

„Ovaj rezultat je poklon narodu. Nositi dres državnog tima je nešto što igrač može samo da poželi. Kada se to ostvari, onda mora biti pravi i mora dati maksimum koji ima u sebi – da se bori, trči, žrtvuje za tim… Narod koji to gleda sa strane ume to da prepozna. Osetili smo veliku podršku – ljudi su osetili da je odnos prema dresu onakav kakav treba da bude“, rekao je Piksi.

Stojković je pre osam meseci preuzeo nacionalni tim i od tada se mnogo toga promenilo.

„Ova Srbije je pokazala novo lice, fudbal kakav ja volim da vidim – fudbal koji zrači lepotom, na nivou svetskih ekipa. Zašto su oni bolji od nas? Ja to ne prihvatam“, rekao je Piksi.

Svetsko prvenstvo u Kataru će se igrati u novembru i decembru, usred takmičarskih sezone. Odgovarajući na pitanje da li će biti vremena za pripreme selektor Stojković je rekao: „Mi smo u martu radili samo dan i po. Tako smo krenuli u kvalifikacije. Biće dovoljno vremena, verujem da će ovo Svetsko prvenstvo biti spektakularno“.