Srbija se plasirala na Svetsko prvenstvo u Kataru 1Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Svetsko prvenstvo u Kataru pošto je u poslednjoj kvalifikacionoj utakmici u A grupi pobedila Portugal u Lisabonu rezultatom 2:1 (1:1).

Jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog reprezentativnog fudbala naš nacionalni tim ostvario je posle sjajne partije, u kojoj je potpuno nadigrao jednu od najboljih selekcija na svetu.

Tokom gotovo cele utakmice ekipa Drgana Stojkovića bila je bolji rival od domaćina, ali odlučujući momenat dogodio se u 90. minutu, kada je Dušan Tadić centrirao sa desne strane, a Aleksandar Mitrović šutirao sa zemlje glavom i pravom bombom pogodio desni donji ugao gola.

Iako je tokom kvalifikacija ovaj tim imao veliki broj zaslužnih za bodove koje je osvajao, čini se da je poslednji gol, onaj koji je reprezentaciju Srbije odfveo u Katar, na neki način nagrada za Tadića i Mitrovića za sve što su uradili u tih osam mečeva.

Falilo je još samo da i selektor Dragan Stojkovič dodirne loptu u toj akciji, pa da najveći junaci ovog velikog uspeha i plasmana na Mundijal budu i akteri te akcije.

I pre nego što je meč na stadionu „La Luž“ počeo Srbija je napravila iznenađenje, za koje se pobrinuo selektor. On je iznenadio odlukom da u startnoj postavi izostavi najboljeg strelca u kvalifikacijama Aleksandra Mitrovića.

Takođe, povređene Lazovića i Đuričića je na desnoj strani zamenio Andrija Živković, a ne Nemanja Radonjić, kao što su to svi očekivali.

Srbija se plasirala na Svetsko prvenstvo u Kataru 2

Foto: EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Stojković je odustao od standardne formacije sa dva špica, ali njegov tim nije igrao defanzivnije. I na meču sa Portugalom Stojković je želeo da do neophodnih bodova dođe igrom svog tima, ne čekajući eventualnu grešku protivnika.

Utakmica je počela šokantnim golom Renata Sančeza već posle 94 sekundi igre, ali je Srbija u nastavku prikazala sjajnu partiju, najbolju od kad je Stojković preuzeo nacionalni tim. U svim segmentima igre Srbija je bila bolja od domaćina, pa čak i u posedu lopte (56:44).

Uprkos ranom vođstvu protivnika Srbija je odmah krenula u poteru za pobedom, trudeći se da na sredini terena nadigra Portugalce. To im je pošlo za rukom, pre svega zahvaljujući Tadiću i Sergeju Mlinkoviću-Saviću, koji su nametnuli tempo koji je razneo njihove rivale.

Prva velika šansa, stativa koju je u 12. minutu pogodio Vlahović, bila je nagoveštaj da je trijumf u Lisabonu moguć i od tog trenutka stvari su se odvijale baš onako kakav je bio i konačan ishod. Tadićev izjednačujući gol i brojne šanse bile su posledica velike partije celog tima i ishod ideje koju je selektor Stojković imao i pre početka utakmice.

Osim malog pada polovinom drugog poluvremena, koji je bio posledica velikog napora i odlične igre, Srbija je sve vreme držala konce igre u svojim rukama. I da nije trijumfovala utisak o igri koju je prikazala u Lisabonu ne bi bio drugačij.

Međutim ova ekipa zaslužila je da se na Svetsko prvenstvo plasira pobedom nad Portugalijom i to u Lisabonu, kao najuspešnija ekipa u svojoj kvalifikacionoj grupi.

Podsetimo, fudbalere Srbije je na aerodromu ispratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio da će u dogovoru sa Vladom Srbije izdvojiti milion evra za njih kao dodatnu premiju, ukoliko pobede.

Stojković: Zasluženo idemo u Katar, velika stvar za Srbiju

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković rekao je da je njegova ekipa večeras zasluženo pobedila Portugal i plasirala se direktno na Svetsko prvenstvo u Kataru i da je time napravila veliku stvar za domaći fudbal.

„Mislim da smo potpuno zasluženo, po onome što smo prikazali večeras, pobedili. Momci su odigrali takmičarsku utakmicu sa dubokim uverenjem da možemo da dobijemo, bez obzira što smo igrali protiv jedne od najjačih selekcija. Oni su praktično za mene prvaci Evrope sa svim tim igračima. Ovo je veliki uspeh za Srbiju i srpski fudbal, svi zaslužuju čestitke“, rekao je Stojković posle utakmice.

Fudbaleri Srbije igrali su dobro i borbeno, a takmičenje u grupi završili su kao prvi i neporaženi sa 20 bodova. Portugal je drugi sa 17.

„Govorili smo da će utakmica u Lisabonu biti finale, to se i desilo. Znali smo da nas jedino taj rezultat vodi na željeno mesto. Mentalna snaga, taktička zrelost, ponašanje, disciplina na terenu, požrtovanost igrača, poštovanje svih principa koje smo tražili donelo je to da Srbija večeras treba da bude ponosna. Ne bi se ništa promenilo ni da je ostalo neršeno. Momci su zaslužili sve čestitke, Srbija ima pravo da slavi noćas“, naveo je selektor.

On je Mitrovića uveo u drugom poluvremenu.

„Moj posao je da osmislim, da prenesem, moj posao je da ubedim igrače, sve je to na kraju rezultiralo ovako. Sa taktičke strane stručni štab je obavio svoj deo posla, do tančina je objašnjeno igračima šta treba raditi na terenu. Bila je prelepa igra, mi smo verovali u to. Stalno sam govorio da niko od protivnika nema krila da leti. To je 10 na 10 na terenu. Pokazali smo veliko srce, volju, motivaciju, na kraju se vratilo kako treba. Velika je stvar pobediti Portugal“, naveo je.

„Tradicije postoje da bi se rušile, posle 37 godina srušili smo tradiciju i pobedili veliki Portugal u Lisabonu. Pokazali smo da smo konkurentna ekipa, nemamo limit. Mi ćemo posle ovoga sve analizirati, ali sve je urađeno perfektno. Ušli smo u finiš sa istim brojem bodova. Utakmica je pokazala ko je bolji, mi smo jer smo zaslužili. Imamo potencijal za mnogo veće stvari“, dodao je Stojković.

Mitrović: Nadigrali smo Portugal i zasluženo slavili

Fudbalski reprezentativac Srbije Aleksandar Mitrović rekao je večeras da je njegova ekipa nadigrala Portugal i da je zasluženo pobedila i plasirala se na Svetsko prvenstvo.

„Ne znam odakle da počnem, hoće čuka da mi stane. Velika pobeda. Ostvarili smo plasman sa jednom velikom, debelom tačkom. Došli smo ovde da igramo fudbal, bili smo bolji, u svakom smislu te reči. Nadigrali smo Portugal i na kraju zasluženo slavili“, rekao je Mitrović za televiziju Nova posle utakmice.

Tadić: Pokazali smo da možemo da igramo lep fudbal i dominiramo

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić rekao je večeras da je ekipa pokazala da može da dominira protiv Portugala i da je srećan zbog plasmana na Svetsko prvenstvo u Kataru.

„Puno je emocija svi su jako srećni i zadovoljni. Otkad se vratio ‘mister’ Stojković, vratio osmeh, igramo lep fudbal, što smo pokazali danas. Pokazali smo da možemo da dođemo u Portugal, da dominiramo i da pobedimo. Svako ko nosi ovaj grb i ko je državaljnin ove zemlje treba da bude jako ponosan“, rekao je Tadić za televiziju Nova posle utakmice.

Stefan Mitrović: Zaključali smo La Luž, ovo je kruna karijere

Fudbalski reprezentativac Srbije Stefan Mitrović rekao je da je ekipa večeras protiv Portugala pokazala kako se igra fudbal i da je ponosan zbog plasmana na Svetsko prvenstvo 2022. godine, koji je za mnoge igrače kruna karijere.

„Ponosan sam, želim da čestitam svim igračima, od početka kvalifikacija koji su bili tu, ne može biti lepši kraj. Živeli smo svi kao jedan od početka do danas, da li može lepše od ovoga? Zaključali smo La Luž danas, pokazali smo kako se igra fudbal i pokazali da možemo da igramo protiv najjačih selekcija“, rekao je Mitrović za televiziju Nova posle utakmice.

Rajković: Ovaj uspeh nije slučajan

Golman fudbalske reprezentacije Srbije Predrag Rajković rekao je da se ekipa večeras nije slučajno plasirala na Svetsko prvenstvo u Kataru i da je verovala u pobedu protiv Portugala.

„Bilo je teško, svi smo bili dobri, svi golmani, svi igrači, ceo stručni štab, svi su bili na nivou od samog početka. Ovo nije slučajno, verovali smo od početka. ‘Mister’ (selektor Dragan Stojković) nam je ulio saomopuzdanje i veru“, rekao je Rajković za televiziju Nova posle utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari