Pipen: Majkl Džordan je uništio košarku 1EPA/FRANCIS R. MALASIG

Skoti Pipen, neko je ko je u očima Majkla Džordana percipiran kao najbolji saigrač ikada. Međutim, bivši as Čikago Bulsa i američke reprezentacije, uopšte nema lepo mišljenje o Džordanu, naprotiv, smatra ga pojedincem koji je uništio košarku.

Čak jedanaest godina, izuzev osamnaest meseci pauze koju je Džordan uzeo iz porodičnih razloga, Pipen i Majkl bili su saigrači u Čikago Bulsima. Osvojili su šest šampionski naslova i na parketu delovali gotovo perfektno.

Ipak, Pipen je bio među retkima koji su konstantno ponavljali da je Lebron Džejms najbolji košarkaš u istoriji ovog sporta, a u svojoj biografiji „Unguarded“ potrudio se svojski da popularnog Majkla dodanto naruži.

„Ići ću čak toliko daleko da kažem da je Majkl uništio košarku. Osamdesetih godina na terenima svi bi dodavali loptu, proigravali saigrača da pomognu timu. To je stalo 90-ih. Deca su želela da budu ‘kao Majkl’. A Majkl nije želeo da doda, nije želeo da skoči, niti da brani najboljeg protivničkog igrača. On je želeo da se sve radi za njega. Zato sam uvek verovao da je Lebron Džejms najveći koje je ova igra videla – on radi sve i oličava ono što košarka zaista jeste“, napisao je Pipen.

Pipenu je veoma zasmetalo i to kakav su tretman imali Džordanovi nekadašnji saigrači u Čikagu, tačnije na koji su način prikazani u dokumentarnom serijalu „The Last Dance“. Takođe, Džordan je zbog tog serijala prihodovao deset miliona dolara, dok su ostali ostali bez finansijskog honorara.

„Svaka epizoda bila je ista. Majkl uzdignut visoko, sagrači na drugom mestu, manji, kao i za vreme njegove karijere. Svake smo sezone dobijali malo pohvala ili ih uopšte nismo dobijali za pobede, ali kada bismo izgubili, trpeli smo velike kritike. Majkl je mogao da šutira 6/24, da izgubi pet lopti, ali u očima medija i publike i dalje je bio Džordan koji ne greši. Razgovarao sam s brojnim saigračima koji, kao i ja, osećaju da su ovim dokumentarcem omalovažavani. Kako se Majkl samo usudio da nas tako tretira nakon svega što smo napravili za njega i njegov dragoceni brend? Majkl Džordan nikad ne bi bio Majkl Džordan da nije bilo mene, Horasa Granta, Tonija Kukoča, Džona Peksona, Stiva Kera, Denisa Rodmana, Bila Kartrajta, Rona Harpera, Bi-Džej Armstronga, Luka Longlija, Vila Perdjua i Bila Veningtona“, ubeđen je Pipen.

Stanovnik Kuće slavnih u Springfildu smatra da je jako loše izrežirano i to da je Džordan igrao i prehlađen, povređen, pod temperaturom, dok je izostavljeno to da je i sam Pipen igrao sa velikom glavoboljom, u finalu Istočne konferencije 1989. protiv Detroit Pistonsa.

Pipen je kritički veoma nastrojen i prema Čarlsu Barkliju, sa kime je bio saigrač u dresu Hjuston Roketsa u sezoni 1998/99.

Barkli je čak prihvatio i niži ugovor kako bi oslobodio prostor da i Pipen dođe u tim u kojem je već igrao i Hakim Olajdžuvon. Pipen je dobio 11.000.000 dolara za sezonu, skoro četiri puta više od onoga što je imao u Čikago Bulsima.

Pipen je otišao već narednog leta razočaravši tako Barklija. Skoti je odgovorio da mu se “ne bi izvinio ni kada bi mu uperili pištolj u glavu”, te da bi Barkli trebalo njemu da se izvini što je uopšte došao da igra sa “tom debelom g…com.“

„Mislio sam da dolazim u super tim, ali nije ispalo dobro. Nije bilo prave hemije, već su i godine počele da nas stižu. Nisam se dobro uklopio. Tek sam izašao iz druge operacije leđa, bili su mi potrebni mlađi igrači oko mene. Nisam bio svestan koliko je Hakim usporio, iskreno. Nisam bio svestan da Čarls nije posvećen koliko sam mislio da će biti“, otvoreno je naveo Pipen.

Čarls Barkli nije mogao da ostane bez replike, nakon ovakve prozivke od strane Skotija Pipena. Iako ni sam više nije u dobrim odnosima sa Majklom Džordanom, osetio je potrebu da zaštiti i svog nekadašnjeg prijatelja.

„Osećam se loše, jer mi se čini da on samo pokušava da proda knjigu. Svako ima svoje mišljenje, ali izlazi ti knjiga… a ti napadaš Fila Džeksona, Majkla Džordana, mene pomalo… Čini mi se da samo juriš klikove“, naveo je Barkli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari