Plenković zatražio od Micotakisa "hitnu deportaciju nevinih navijača" 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je na sednici Vlade da će pružiti maksimalnu podršku državljanima te zemlje u Grčkoj.

On je saopštio je da je od grčkog kolege Kirjakosa Micotakisa tražio da se nevini navijači što pre deportuju u Hrvatsku, ističući da je nemoguće da je svih sto uhapšenih podjednako odgovorno za događaje u Atini, prenosi N1.

Premijer Hrvatske je najoštrije osudio navijački, kako je rekao huliganizam. Naglasio je da takvo ponašanje predstavlja negaciju sporta, čini štetu hrvatskom fudbalu i ugledu Hrvatske, posebno kada se vidi da je po rezultatima ona nogometna velesila.

„Kao društvo, moramo osuditi divljaštvo, nasilje i huliganizam“, istakao je Plenković, dodajući da pružaju maksimalnu pomoć hrvatskim državljanima.

Ponovio je da je hrvatska policija obavestila i grčku policiju, te druge države o potencijalnom dolasku.

„Maksimalno je angažirana naša diplomacija, MVEP i drugi. U stalnoj smo komunikaciji i na premijerskoj i ministarskoj razini. Nastojat ćemo maksimalno ispuniti našu ustavnu obvezu, a to je štititi hrvatske državljane te im pružati konzularnu i pravnu pomoć“, ukazao je hrvatski premijer.

Istakao je da je u razgovoru s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom osudio nasilje i saučešće zbog pogibije navijača AEK-a.

„Od premijera sam zatražio da se našim državljanima osigura sigurnost u zatvorskim institucijama. Drugo, da proces bude pravedan, brz i učinkovit. S obzirom na to da nije realno da je svih 100 osumnjičenika jednako odgovorno za nerede, nanošenje ozljeda i uništavanje, da se oni za koje se utvrdi da to nisu, da se što prije deportiraju u Hrvatsku“, naglasio je Plenković.

Dodao je da će hrvatske službe komunicirati s grčkim vlastima i pružiti dodatnu pomoć, bilo o zdravstvenim ili o nekim drugim potrebama.

„U stalnom smo kontaktu s roditeljima, javnost također zna da su pritvoreni većinom jako mladi“, naveo je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari