Načelnik odeljenja za razvoj sporta u srpskom Ministarstvu za sport i omladinu Dragan Atanasov izjavio je da će se rezultati tog nedavno otvorenog ministarstva najbolje videti na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu.
– Očekujemo da u Londonu načinimo veliki napredak, pošto smo za Olimpijske igre u Pekingu mogli samo da obezbedimo kvalitetne pripreme.

Načelnik odeljenja za razvoj sporta u srpskom Ministarstvu za sport i omladinu Dragan Atanasov izjavio je da će se rezultati tog nedavno otvorenog ministarstva najbolje videti na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu.
– Očekujemo da u Londonu načinimo veliki napredak, pošto smo za Olimpijske igre u Pekingu mogli samo da obezbedimo kvalitetne pripreme. Ministarstvo sporta, međutim, počelo je da stipendira najtalentovanije sportiste, na koje računamo za Igre u Londonu – rekao je Atanasov agenciji Beta na prvim Igrama jugoistočne Evrope u Solunu.
– Ove godine smo stipendirali oko 3.000 mladih sportista, od kojih mnogi imaju 15 ili 16 godina i sada se takmiče na Igrama jugoistočne Evrope, koje bi mogle da se prošire i na zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza. Obezbedili smo i oko 30.000 pansiona u trening kampovima. Sledeće godine nas očekuju i Crnomorske igre u Turskoj, 2009. Univerzijada u Beogradu i druge Igre jugoistočne Evrope u Hrvatskoj – dodao je Atanasov, koji je i izvršni koordinator tima zaduženog za izradu nacionalne strategije za razvoj sporta.
Ministarstvo sporta prema njegovoj oceni treba da sistemski reši probleme u svojoj oblasti, tako da sport u budućnosti ne zavisi od politike, već od struke.
– Zato smo i sačinili grupu, koju će predvoditi Milan Tomić, čiji je zadatak rešavanje infrastrukturnih problema u sportu. Niko, međutim, ne može da očekuje da se svi problemi reše čarobnim štapićem za godinu dana. Moraju da se znaju prioriteti, a u rešavanje tog problemi moraju da budu uključeni i granski savezi i međunarodne institucije – naveo je Atanasov.
Jedan od glavnih zadataka Ministarstva sporta i omladine biće i donošenje Zakona o sportu.
– Zakon je već prošao prvi krug konsultacija i kada sva ministarstva daju pozitivna mišljenja, a nadamo se da će to biti uskoro, on će ući u skupštinsku proceduru – kaže Atanasov.
Usvajanje Zakona o sportu moglo je da se dogodi i ranije, ali se u predlogu pojavilo nekoliko problema, među kojima je posebnu pažnju javnosti izazvalo pitanje privatizacije klubova, pošto su rukovodioci najvećih srpskih timova Crvene zvezde i Partizana tražili izuzeće od tog pravila.
– Privatizacija u sportu će biti regulisana posebnim zakonom, kao što postoji posebni zakoni o privatizaciji NIS i EPS. Ministarstvo sporta će učestvovati o donošenju tog zakona, ali ga neće ono formulisati – kazao je Atanasov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari