Poslednji meseci Đokovićeve karijere - nisu treninzi što i mečevi 1foto: Starsrport/Serbia Open

Nastupi na Srbija openu doneli su prvom reketu sveta toliko potreban povratak u pravi takmičarski ritam, ali i otkrili sve posledice propuštanja turnira i bolesti na njegovu igru. Nikola Pilić i Bogdan Obradović veruju, ipak, u šampionsko „buđenje“ osvajača 20 grend slem titula.

To što će uskoro maj, a Novak Đoković još nema nijednu novu titulu na kontu, odnosno i dalje stoji na 86 šampionskih ATP naslova u grandizonoj karijeri, zvuči neverovatno, jer je reč o (po skoro svim ključnim kriterijumima) najvećem „sinu“ teniskog sporta ikada, ali je to trenutna realnost osvajača 20 grend slemova.

Pa i to da na turniru serije 250 pred svojom publikom u Beogradu bude prinuđen da se „vadi“ posle prvih izgubljenih setova u duelima sa Laslom Đereom, Miomirom Kecmanovićem i Karenom Hačanovim, u finalu sa Andrejom Rubljovim prođe isto iskustvo, a onda u odlučujućem delu meča sa Rusom ne uzme nijedan gem sa svojim početnim udarcem.

Sa jedne strane, na Otvorenom prvenstvu Srbije konačno je vezao četiri takmičarska dana u 2022. godini, jer su ga lična odluka da se ne vakciniše protiv korona virusa i unutrašnje političke igre i igrice domaćina Australijen opena, na kraju neviđene drame van terena, koštali oduzimanja datog prava da (uz medicinsko učešće) brani tron na prvom sezonskom grend slemu, a stroga antipandemijska politika Sjedinjenih Američkih Država ga uskratila za učešće na Mastersima u Majamiju i Indijan Velsu, dok je na turnirima u Dubaiju (ATP 250) i Monte Karlu (ATP 1.000) platio ceh predugom „suvom“ treniranju, nagomilanom stresu i bolesti o čijoj prirodi nije ni u Beogradu hteo previše da priča, a čije posledice su ga u nedeljnoj borbi na Dorćolu potpuno ostavile bez snage protiv 6. reketa sveta.

Sa druge, SO mu je bio prilika da i pored viđenog mučenja fizičko trošenje produži na tri seta, ponovo oseti rezultatski prtisak, u hodu popravlja servis… Negde između ta dva kraja istine ostala je dilema o tome šta ove godine zapravo može da napravi čovek u čiji su briljantnu sezonu 2021. stali trofeji na Australijan openu, Rolan Garosu i Vimbldonu, Masters kruna u Parizu, finala na GS u Njujorku i Mastersu u Rimu, rekordni sedmi završetak godine na vrhu ATP singl poretka…

– Nisu posledice kovida u pitanju, ali ne želim da ulazim u detalje, nije ni neophodno. Značajno mi je to uticalo na metabolizam nekoliko nedelja. Radovao sam se Monte Karlu, ali nisam mogao da se spremim. Ipak, gledam pozitivno, odigrao sam nekoliko dugih mečeva ovde, ide nabolje, ali jeste malo zabrinjavajuće što se tako osećam na terenu. Radim stvari koje sam oduvek radio, smatram sebe jednim od najspremnijih na turu. Nadam se da će biti bolje iz nedelje u nedelju – otkrio je Đoković delić trenutnog stanja, uoči turnira klase 1.000 u Madridu (1-8. maj) i Madridu (8-15. maj), odnosno grend slema u Parizu (22. maj – 6. jun) kao vrhunca „reketanja“ na šljaci.

– Tri, četiri dana pre Srbija opena imao je temperaturu, a onda mu se desio onakav meč sa Đereom. S jako puno sreće uspeo je da prođe dalje, da bi protiv Kecmanovića i Hačanova opet morao da igra tri seta. Proveo je oko osam, devet sati na terenu pre finala, što se činilo normalnim, ali nije kada nisi u punoj snazi. Svakome ko malo više zna o tenisu bilo je jasno da nema šanse u odlučujućem periodu protiv Rubljova, izvukao se pre toga, ali videlo se da je ostao bez fizičke energije. Ipak, turnir mu je puno doneo, na planu takmičarskog ritma, vežbanja serviranja, riterniranja… – kaže za Danas čuveni teniski stručnjak Nikola Pilić.

Novakova lična očekivanja uvek su velika, inače ne bi uspeo da izraste u asa nad asovima i da zaduži sport u celini, ne treba sumnjati ni u posvećenost treninzima, međutim pitanje je brzine rešavanja problema u igri, potencijalne reperkusije očiglednog kaskanja u formi i nespremnosti za top napore, u odnosu na dosta kolega, na rezultatski i bodovni učinak 33-godišnjeg Beograđanina ovog proleća i leta. Prvenstveno na Rolan Garosu, jer je jedan od Novakovih snova da postane teniser sa najviše grend slem titula, a Rafel Nadal njemu i odlazećem Rodžeru Federu beži za jedan takav „ulov“ (21).

– Jedno je samo trenirati, a drugo imati i mečeve. U tenisu, ako mesec dana ne igrate potrebno vam je još toliko i malo više vremena da biste se vratili na prethodni nivo. Ne mora da osvoji Masterse u Madridu i Rimu, ali ako bi ih pristojno odradio, tj. duže se zadržao na njima, mislim da bi mogao biti među favoritima na Rolan Garosu. A to je ono što ga najviše zanima u skorijoj budućnosti, o tom-potom o Vimbldonu i US openu, vidite koliko su politika i novac involvirani u tenis, ko zna šta sve može da se desi do poslednja dva gernd slema. Novakova psiha nikada nije upitna, tu je jedan od najboljih svih vremena, samo da mu telo bude u dobrom stanju – zna čovek koji je obeležio jedan deo Đokovićeve karijere.

I Bogdan Obradović je dosta i dugo radio sa Novakom, poznaje ga u dušu i zna za šta je sve sposoban.

– Nema diskusije o njegovoj mentalnoj snazi, samo da se u glavi namesti na mečeve u tri seta, ipak su njegova istorijska dostignuća vezana za duge i teške borbe s lopticom, rivalom i njegovim nervima. Novak vam je kao on delfin, stvoren za duboku vodu, a ne kao lignje, školjke, dagnje… Nešto poput orla, moćnog predatora koji neće da se zaleće na miševe nego na krupniji plen. Ljudi moraju da shvate da su njemu Srbija open, duplo veći turniri, pa i Mastersi samo usputna stanica do grend slemova. Projektovan je da ih osvoji 30 i neće se zaustaviti dok to ne učini. Niko mu ne može stati na put. On sam je prošle godine osvojio 6.000 bodova na tri turnira, a ostali su delili njegove mrvice – decidiran je selektor Dejvis kup reprezentacije naše zemlje u vreme kada je bila prvak sveta.

Naš sagovornik ima razumevanje za trenutne fizičke muke svog nekadašnjeg ulenika, ali ne sumnja da će ih se rešiti.

– Ako imaš jak motiv nema veze koliko su ti umorni mišići, jer snagu vučeš iz kostiju. Kako su vojnici preživeli Igmanski marš, tako će Novak sve da izdrži, izgura i spreman dočeka Rolan Garos – uverava Obradović.

Dopisana 367. nedelja na tronu

Ovog ponedeljka Novak Đoković započeo je 367. nedelju na prvom mestu ATP liste i tako nastavio da uvećava sopstveni rekord po broju sedmica provedenih na teniskom tronu. I to sa 320 bodova više (8.400) u odnosu na najbližeg pratioca Danila Medvedeva, jer mu je učešće u finalu Srbija opena donelo blagi rast prednosti u odnosu na Rusa (8.080).

Svi mečevi u 2022. godini

* ATP 500 (Dubai)

Novak Đoković – Lorenco Muzeti 2:0

Jirži Veseli – Novak Đoković 2:0

* ATP 1.000 (Monte Karlo)

Novak Đoković – Alehandro D. Fokina 1:2

* ATP 250 (Beograd)

Novak Đoković – Laslo Đere 2:1

Miomir Kecmanović – Novak Đoković 1:2

Novak Đoković – Karen Hačanov 2:1

Andrej Rubljov – Novak Đoković 1:2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari