Predsednik Olimpijskog komiteta Ukrajine: Naša reprezentacija će učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu 1Foto: Shutterstock/rarrarorro

Predsednik Olimpijskog komiteta Ukrajine Vadim Gutcajt rekao je da će reprezentacija te zemlje učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, čak iako ruski i beloruski sportisti budu učestvovali kao neutralni.

„Naši sportisti moraju da budu na Olimpijskim igrama. Naša zastava će biti na ceremoniji otvaranja, na takmičenjima, naši sportisti će predstavljati našu državu, tako da će svi na svetu videti da je Ukrajina bila i biće“, rekao je Gutcajt za novinsku agenciju Kjodo.

Početkom godine Ukrajina je nagovestila da bi mogla da se povuče sa Igara u Parizu ako na tom takmičenju učestvuju ruski i beloruski sportisti, čak i pod neutralnom zastavom.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je u januaru da će razmisliti da dozvoli ruskim i beloruskim sportistima da učestvuju na Igrama pod određenim uslovima, uključujući i to da se takmiče pod neutralnom zastavom, bez državnih obeležja.

Ukrajina se protivila toj ideji i tražila je da Rusija i Belorusija budu isključene i zapretila bojkotom ako to ne bude učinjeno.

Godinu dana pre početka Igara u Parizu, MOK je 26. jula poslao pozivnice za učešće svim zemljama, osim Rusije i Belorusije.

Ukrajinski sportisti učestvuju u olimpijskim kvalifikacijama.

„Ne obraćamo pažnju na te sportiste pošto nije jasno ko su oni, jer su pod neutralnom zastavom. Ako Rusija i Belorusija budu učestvovale pod svojim zastavama, nećemo učestvovati na Igrama“, rekao je Gutcajt.

On je dodao da više od 3.000 sportista brani svoju zemlju u ratu protiv Rusije, da je 340 sportista i trenera poginulo, kao i da su 343 sportska objekta delimično ili potpuno uništena otkako je počeo rat prošlog februara.

„Naši sportisti ne mogu da se pripremaju u miru. To je psihički teško… Nema sportiste kome neko nije poginuo, prijatelj ili rođak, roditelji ili članovi njihovih ekipa“, rekao je Gutcajt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari