Premijer Australije: Politika Vlade se nije promenila u vezi sa vakcinacijom 1Foto: EPA-EFE/ LUKAS COCH NO ARCHIVING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Premijer Australije Skot Morison rekao je danas da se oštra politika vlasti prema posetiocima koji su ušli u zemlju nevakcinisani protiv korona virusa nije promenila, dok se čeka odluka da li će prvom teniseru sveta Novaku Đokoviću iz Srbije biti dozvoljeno da igra na grend slem turniru u Melburnu.

U Melburnu je jutros, uz odlaganje, održan žreb za Australijan open, a devetostruki šampion Đoković kao branilac titule i prvi nosilac u prvom kolu igra protiv sunarodnika Miomira Kecmanovića.

Australijski mediji spekulisali su da bi Đokoviću viza mogla da bude ukinuta i da bi mogao da bude deportovan, a premijer je rekao da će odluku o tome doneti ministar za imigracije Aleks Hok.

Morison je rekao da se politika Vlade u vezi sa vakcinacijom nije promenila.

„Takva je politika Vlade i očekujemo da vlasti sprovode politiku“, rekao je Morison i podsetio da nevakcinisani moraju da daju prihvatljiv dokaz da se ne mogu vakcinisati iz medicinskih razloga.

Đoković je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa, ali mu je odmah po dolasku u Melburn ukinuta viza.

On se od tada nalazio u hotelu, koji služi kao prihvatni centar za imigrante, a odmah po odbijanju vize njegov pravni tim je uputio žalbu na takvu odluku.

U ponedeljak je Federalni sud doneo presudu kojom se poništava odluka Vlade Australije o odbijanju vize, a Đoković se od tada slobodno kreće u Australiji i nastavio je da se priprema za turnir čiji je rekorder sa devet titula.

On je naveo da je u decembru dok je boravio u Srbiji imao korona virus i da se zbog toga nije vakcinisao.

Morison se osvrnuo na jučerašnju izjavu ministra za imigracije, koji je rekao da su Đokovićevi advokati nedavno podneli dokumenta koja su uticala na vreme donošenja odluke.

„To su lična ministarska ovlašćenja koje može da vrši ministar Hok i u ovom trenutku ne želim da dajem dalje komentare“, naveo je Morison.

Prema današnjim podacima u državi Viktorija, u kojoj se održava Australijan open, zabeleženo je novih 37.169 slučajeva zaraze korona virusom i 25 smrtnih slučajeva.

Turnir počinje u ponedeljak, a Đoković bi osvajanjem novog trofeja u Australiji postao rekorder sa 21 grend slem titulom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari