Protiv Partizana i tradicija: Gostujuća ekipa nikada nije trijumfovala u petoj utakmici plej-of serije Evrolige 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Košarkaši Partizana izgubili su u četvrtak u Beogradu od Reala (85:78) četvrti meč plej-of serije Evrolige, pa će novu šansu za plasman na završni turnir u Kaunasu imati 10. maja u Madridu.

Posle pobeda u prva duela u Madridu crno-beli su bili na korak do velikog uspeha i eliminacije „kraljevskog kluba“, ali je neverovatnim spletom okolnosti ekipa Željka Obradovića propustila priliku da ostvari i treći trijumf.

Meč u Madridu, koji se igra za pet dana, ušao je u istoriju Evrolige, bez obzira na ishod, a protiv crno-belih je i tradicija.

Naime, od petnaest plej-of serija koje su se završile u petoj utakmici, odnosno „majstorici“, nijedna nije okončana pobedom gostiju.

Doduše, nikada se dosada nije dogodilo da se ekipa vrati posle dva meča zaostatka. Od sezone 2008/09, od kada se četvrtfinala igraju na tri dobijene, niti jedan tim se nije vratio i slavio 3:2 u seriji nakon što je izgubio prve dve utakmice.

Bilo je primera ekipa koje su izborile „majstoricu“ nakon 0:2, ali nijedna od njih nije pobedila. Doduše, sve te ekipe su petu utakmicu igrale u gostima, dok Real ima jedinstvenu priliku jer igra pred domaćom publikom.
Željko Obradović je 2006. godine kao trener Panatinaikosa izbubio prednost domaćeg terena, jer je tada u četvrtfinalu bolja bila Baskonija, ali ta serija nije ušla u ovu računicu jer se igralo na dve dobijene.
Utakmica u Madridu između Reala i Partizana na programu je 10. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari