Sekunde kao večnost 1Foto: P. Lešević

Lude završnice košarkaških utakmica nisu neuobičajene, ali da ih bude baš toliko kao u slučaju Novog Pazara ove sezone, to se graniči sa neverovatnošću. Od 20 odigranih u dva takmičenja (ABA2 i KLS) deset je odlučeno u finišima.

U osam slučajeva pobednik je dobijen i bukvalno u poslednjem minutu, u dve dobitnik je odlučen tek u poslednja tri, odnosna dva minuta. Iz četiri takva duela Novi Pazar je izašao kao slavljenik, šest je pripalo rivalima. Ako računamo samo onih osam rešenih u poslednjem minutu odnos polovičan, četiri pobede i isto toliko poraza. U tri slučaja igrali su se produžeci, dve utakmice su izgubljene, jedna je dobijena. Trener Oliver Popović infarkt utakmice objašnjava padom koncentracije. Zajedno sa trenerom Novog Pazara krenuli smo u šetnju kroz sve triler završnice. Počeli smo sa regionalnom ligom.

Već u prvom kolu ABA2 lige Novi Pazar je na ulasku u četvrti period bio u prednosti protiv Sutjeske u Nikšiću (65:61). Na dva minuta i 31 sekundu pre kraja Todorović je pogođenim slobodnim bacanjima doveo Novopazarce do viška od dva poena (68:66). Nažalost, to nije bilo dovoljno da bi se pobedilo, bodovi su ostali u Nikšiću (78:75). „Kad je u finišu vođstvo bilo na našoj strani brzopleto smo ulazili u realizacije napada. Bio je to period u kojem je tim još tražio svoju igru. Da smo uzeli bodove ne bi bilo nezasluženo, kao što nije nezaslužena ni pobeda Sutjeske. Sve je stalo u jednu, dve lopte, hoće li ili neće ući. NJihove su ušle, naše nisu“, jednostavno objašnjava razloge tog poraza, Popović.

U Širokom Brijegu na kraju treće četvrtine rezultat je na strani Novopazarca (54:53). Skor je još bolji na 3,56 pre kraja, Novi Pazar ima višak od tri poena (67:64). Na kraju semafor je pokazivao 79:71 za Široki. „Izjednačena utakmica, koju su oni prelomili pogodivši dva teška i jedan otvoren šut. S druge strane, mi smo promašili četiri puta u trenucima kada je trebalo odlučiti utakmicu. To je meč u kojem su presudili isključivo košarkaški razlozi, zasluženo smo poraženi“, ne ostavlja dilemu Popović.

Da bi se Novi Pazar našao u vrhu „Jadrana“ nedostaje mu jedna pobeda sa gostovanja. Najbliži joj je bio u Rogaškoj Slatini. Na prelazu između treće i poslednje četvrtine rezultat je bio 65:60 za Novi Pazar. Domaćin je izjednačio na minut i 41 sekundu pre kraja (83:83). Izgledalo je da je na 21 sekund pre kraja i pogođenog Todorovićevog šuta za dva pobednik odlučen, bilo je 87:84 za Popovićev tim. Pet sekundi kasnije Miličević je poravnao trojkom, da bi Novaković, igrač Novog Pazara, dve sekunde pre nego će oglasiti sirena za kraj promašio šut za tri poena. Utakmica je otišla u produžetak (87:87). Rezultatska klackalica nastavljena je i u dodatnih pet minuta, na 3,56 do kraja je 94:91 za Pazarce, već posle dvadeset sekundi vodi Rogaška (96:94). Devetnaest sekundi do završetka pogocima Miličevića domaćin je jedan poen u plusu (98:97). Dve prilike da se osvoje bodovi nisu realizovane, Korać je na osam sekundi pre kraja promašio za dva, Novaković u skoku uhvatio loptu, ali nije pogodio na pet sekundi pre konca meča i ostalo je 98:97. „To su bodovi za kojima najviše žalim. Imali smo dobijenu utakmicu, trebalo je samo malo pameti da bi se pobedilo sa pola koša razlike. Glupo smo je izgubili“, kritičan i samokritičan je Popović.

Ono što im nije pošlo za rukom u Rogaškoj jeste u Tuzli. Popoviću i momcima konačno se osmehnula sreća, a umalo da već viđeni bodovi opet izmaknu. Treća četvrtina završena je sa 65:62 za Novi Pazar. Na dva minuta i 36 sekundi pre kraja prednost je uvećana (84:79). Ni to nije bilo dovoljno, usledio je novi produžetak (89:89). Melori je na 35 sekundi pre kraja dodatnih pet minuta pogodio jedno slobodno bacanje za velikih 100:95 za Novi Pazar. Samo osam sekundi kasnije rival je prišao na poen zaostatka (100:99), da bi Gegić sa tri poena na 18 sekundi pre kraja doveo Slobodu pred vrata pobede (102:101). Isti igrač kad je ostalo devet sekundi do završetka promašuje šut za tri, između ta dva detalja Vulić je pogodio oba penala, za veliku pobedu Novog Pazara (103:102). „Trebalo je sve da rešimo u regularnom delu. Dogodio nam se pad koncentracije u napadu, ali oni su se vratili tek kad je sviran nepostojeći faul pri šutu za tri poena, ako se ne varam na minut pre kraja. Već u toj utakmici postalo je očigledno da za neke situacije odbrana – napad u momentima odluke nemamo koncentraciju. Ipak, našli smo snagu. Značajna i zaslužena pobeda“, konstatuje Popović.

Kada su došli u Novi Pazar sarajevski Sparsi imali su skor od osam porazu u isto toliko mečeva. Međutim i kada su gubili znali su dobrano da namuče protivnike. Takav slučaj bio je i u Pendiku. Da je na 34 sekunde pre odlaska u svlačionicu Polutak realizovao oba bacanja bilo bi nerešeno, kako je pogodio samo jedno (84:83) Novi Pazar je to iskoristio da dođe do nove pobede. „Pokazali su da nisu nimalo naivni. Kod rezultata 84:80 trebalo je da napravimo izolaciju za Melorija, jer je pre toga lagano probio jedan na jedan protiv visokog igrača u dve situacije. U tome nismo uspeli, ali važno je da smo dobili utakmicu u kojoj nismo izgledali energetski najbolje“, smatra Popović.

– Nismo zaslužili da izgubimo protiv prvog favorita ABA2 u Skoplju, bilo je sve što je rekao Popović posle još jedne neshvatljivo izgubljene završnice. Na 3,55 pre kraja Novi Pazar je imao suficit od pola koša (79:78). Minut kasnije domaćin je vodio 83:79, ali ni tu nije bio kraj. Nikola Korać je pogodio jedno slobodno bacanje, za prednost Novog Pazara 87:85. Na semaforu je stajalo da je do isteka utakmice 49 sekundi, u poslednje 42 ušlo se poravnato (87:87). Potom tri situacije Popovićevi momci nisu rešili poenima, Novaković u pokušaju za tri i Todorović za dva poena, kao ni Vulić u poslednjoj sekundi u šutu za dva. NJegov prodor pod koš nije završio poentiranjem, ali Melori iz skoka u napadu pogađa koš. Pobeda za sve osim za sudiju Miodraga Lakićevića, čovek je i bukvalno izmislio faul igrača Novog Pazara na Herisu. Amerikanac u dresu skopske dobio je mogućnost koju nije zaslužio da na isteku vremena za igru pogodi oba slobodna bacanja za konačnih (89:87).

U KLS prva infarkt utakmica bila je na gostovanju OKK Beogradu, a završena je pobedom Novog Pazara (80:79). Dugo je vodio domaći tim, da bi Brunčević na dva minuta pre kraja pogodio za tri i doveo svoj sastav do prednosti (73:72). Potom su Vulić za goste i Musić za Beograđane precizni iza linije 6,75 (79:78 za domaći sastav). Šest sekundi pre kraja poenima Nemanje Vučićevića bodove je odneo Novi Pazar. „Dobili smo srećno, možda i nezasluženo. Posle tajm – auta došlo je do još jednog pada koncentracije, ovoga puta to nam se nije osvetilo“, priznaje Popović.

Poraz u Pančevu od Tamiša malo ko je očekivao (78:79). U poslednjih pet minuta ušlo se sa rezultatom 71:65 za domaći tim. Osam sekundi pre poslednjeg zvižduka sudija Korać smanjuje (77:79). Novopazarci dolaze do lopte i prilike da sekund pre kraja šansu potraže u produžecima, ne koristi je Vučićević pogađajući jedno od dva slobodna bacanja. Ne postoji poraz koji je teže pao od onog od u tom momentu poslednjeplasirane Vojvodine u Pendiku. Kapital stican sve vreme meča olako je prokockan u najblaže rečeno čudnom finišu. Novosađani su konstantno pritiskali i najzad uspeli da stignu izgledalo je sigurnu prednost Novog Pazara, na minut i 22 sekunde pre kraja bilo je (93:93). Kada je na 30 sekundi pre kraja Islamović cepnuo mrežicu trojkom za 98:93 činilo se da nije postojao niko u dvorani ko bi mogao i da pomisli da to nije dovoljno za pobedu, a nije bilo. Dva loše organizovana napada dala su nadu Novosađanima. Fenomenalni Andrija Simović je pri pokušaju šuta za tri fauliran na samo dve sekunde pre završetka. Sva tri bacanja je pogodio (99:99), a u produžetku bio je prosto nezaustavljiv, pobeda Vojvodine 124:118. „Jednostavno, postoje i takvi dani. To je poraz koji mi je najteže pao, ali će se pokazati da ga nije bilo ne bi se ni tako brzo digli“, sumira uzroke i posledice potonjih izdanja njegovog tima, Oliver Popović.

Potpuno suprotna bila je utakmica sa Dinamikom u kojoj Novi Pazar nije imao drugi izbor osim pobede. Dobar deo meča je prošao u vođstvu Beograđana. Na pet minuta do kraja Dinamik preko raspoloženog Pašajlića dolazi do pet poena u plusu (78:83). Tada kreće lokomotiva Novog Pazara, bek Nikola Korać i na minut i 47 sekundi pre sirene koja označava kraj već je 88:87 za Popovićev sastav. U tim trenucima i prvo ime derbija Todorović (34 poena) pronalazi najbolja rešenja. Važna pobeda je tu (95:89).

Osvrćući se na sve burne završnice trener Novog Pazar po ko zna koji put poseže sa rečenicama koje svi koji prate njegov rad već znaju napamet. „Kad se utakmica na ovaj ili onaj način dobije zasluga pripada igračima. Kako god drugi treneri mislili, mi smo tu zbog njih i oni su u prvom planu. Publika dolazi na utakmice da gleda igrače, ne trenere. Kad izgubimo, poraz je samo moj“, jasan je Popović.

Poraz u Užicu

Posle toliko utakmica rešenih u infarkt završnicama, Novi Pazar je u 10. kolu KLS doživeo debakl u Užicu od Slobode 118:92 (33:20, 37:33, 28:21, 20:18). Popović sastav meč je odigrao bez odbrane o čemu govori broj primljenih poena, a najefikasnijeg igrača imao je u Todoroviću 822 poena), u domaćem timu istakao se Foster (22).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari