Sevilja i Juventus ne odustaju zbog "minus 1" 1Foto: EPA-EFE/ Julio Munoz

Prva nedelja osmine finala Lige šampiona u fudbalu imala je dva junaka, jer je trostruki strelac Pari Sen Žermena, Kilijan Mbape, maltene sam urnisao Barselonu na „Kamp Nou“ (1:4), a Borusijino (D) čudo od deteta Erling Braut Haland, sa dva pogotka i jednom asistencijom, srušio Sevilju (2:3) na „Ramonu Sančez Pishuanu“.

– Veče pre naše utakmice video sam neke veoma lepe Mbapeove golove, što me je dodatno inspirisalo. Takođe, moj trener me je dobro pripremio za ovaj meč i još me obodrio rečima „ovo će biti tvoja utakmica, imaćeš dovoljno šansi“ – objasnio je ekstremno talentovani i samouvereni 20-godišnjak iz Norveške, sa osam hitaca u centar mete najefikasniji igrač aktuelne sezone LŠ.

Zreliji od većine vršnjaka, krupni ali pokretljivi centarfor „milionera“ nije, ipak, najsrećniji što je sa timskim kolegama rano otišao u rezultatski deficit ni što im je pobeda okrnjena u finišu gostovanja na terenu rekordnog osvajača Lige Evrope.

– Nije bilo dobro što smo jurili izjednačenje i na kraju se vratili sa dva primljena gola, ali sjajna je stvar dati tri pogotka na strani. Ovo je velika pobeda – u pravu je momak koji od početka karijere pomera granice.

Mladi slavljenikov trener Edin Terzić, takođe, smatra da je napravljena odlična uvertira za revanš u Nemačkoj, ako vlasti te države budu dozvolile ulazak Sevilje, pa Borusija ne bude morala da organizuje meč na neutralnom terenu.

– Ovo je jedna od naših najboljih utakmica ove sezone. Nekoliko prošlih nedelja nije bilo lako za nas, da bismo u Španiji kvalitetnom igrom napravili obećavajući rezultat. Haland je imao posebnu ulogu u tome, mada su i ostali momci pokazali da su jakog karaktera – prezadovoljan je strateg šestoplasiranog bundesligaša.

Iskusniji Đoan Lopetegi na mestu šefa stručnog štaba Sevilje malo drugačije vidi neočekivani poraz četvrtoplasiranog primeraša.

– Haland je svetska klasa, neverovatno je kako neko sa tako malo godina uspeva da donosi razliku, mada Borusija ima još odličnih igrača. U prvom poluvremenu su kažnjavali sve naše greške, nismo uspevali da se zaštitimo od njihovih kontri, ali smo se u nastavku meča resetovali i stisnuli protivnika. Imali smo dovoljno šansi za izjednačenje, ali smo ostali bez tog jednog gola i zasluženog remija. Nismo u dobroj poziciji, međutim, moramo probati da iskoristimo mogućnosti u drugoj utakmici. Čekamo revanš sa nadom i ambicijom – ne predaje se nekadašnji selektor Španije.

Ni u Juventusu ne odustaju od ulaska u Top 8, mada su izgubili na „Dragau“, a ni u prvenstvu Italije im ne ide po planu.

– Mislim da smo se dobro pripremili za meč, ali nismo na pravi način ušli ni u prvo ni u drugo poluvreme. Nije jednostavno vratiti se posle golova u prvim minutima, to poljulja samopouzdanje ekipe. Trebalo nam je vremena i snage da probijemo njihovu čvrstu odbranu, sa dve kompaktne linije u defanzivi. Zatvorili su prilaze kroz sredinu, a mi smo nedovoljno napadali sa boka. Na kraju smo, ipak, uspeli da postignemo jedan važan pogodak. Gledaćemo da okrenemo stvari u revanšu – nada se trener „stare dame“ Andrea Pirlo, ovog puta bez podrške u golgeterskom učinku famoznog Kristijana Ronalda.

Na drugoj strani, Serhio Konseisao deo svog optimizma gradi baš na činjenici da  su njegovi izabranici uspeli da neutrališu Portugalca iz navalnog reda gostiju.

– Kada ekipa sa takvim igračem napravi toliko malo šansi onda to samo potvrđuje koliko je Porto jaka ekipa. Čestitam mojim momcima, perfektno su sproveli u delo sve što im je traženo. Prezadovoljan sam našom organizacijom igre i čvrstinom bloka, samo žalim što nismo iskoristili još neku priliku pri vođstvu od 2:0 – tako ispod prvog dela dvomeča crtu podvlači ovaj nekada odlični fudbaler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari