Najveći derbi holandskog fudbala nije danas završen, nakon što su navijači Ajaksa izazvali prekid utakmice i time sprečili istorijsku blamažu.

Kopljanici su tokom leta drastično promenili ekipu. Prodali su gotovo sve igrače koji su imali adekvatnu tržišnu cenu, odlučivši se za korenite kadrovske promene.

Došla su i nova lica u menadžmentu kluba, kao i trener što se odrazilo na početne rezultate u sezoni. Ipak, niko nije očekivao da će Ajaks pred današnji derbi biti tek 13. na tabeli sa svega pet bodova.

Na prepunoj „Johan Krojf“ areni dočekan je najveći rival Fejnord kao zvanični šampion Holandije. Uvodnih dvadesetak minuta nagoveštavalo je u kom će pravcu ići duel, posle golova meksičkog centarfora Santjaga Himeneza. Fejnord je iz dve šanse postigao golove, uprkos tome što je Ajaks imao terensku inicijativu i veći posed lopte.

Nakon drugog gola Himeneza, usledila je desetominutna pauza sve dok nije lociran i izbačen navijač koji je na teren bacio punu plastičnu čašu piva. Ispostaviće se da je pomenuti incident bio najava onoga što će se dogoditi do 55. minuta.

Kada je Igor Pajšan povisio na 0:3 navijači Ajaksa više nisu mogli da se suzdrže. Počeli su sa bacanjem baklji na teren. Posle prvog prekida sudija je odlučio da se utakmica nastavi, međutim kada je, nedugo zatim, ponovo počelo sa ubacivanjem baklji delilac pravde je presekao i prekinuo utakmicu.

Prekid je trajao više od pola sata pre nego što je doneta konačna odluka da utakmica trajno bude prekinuta.

Do tog trenutka, ne samo što je Fejnord vodio sa 0:3 već je Ajaks delovao grogirano, posebno nakon velikog kiksa desnog beka Gaija posle kojeg je Fejnord podebljao prednost. Mauris Stejn je nedugo zatim odlučio da uvede Renša umesto indisponiranog dvadesetogodišnjeg Gaija međutim do promene igre i povećane sigurnosti nije došlo.

Ajaksu je pretila istorijska blamaža, s obzirom na to da Fejnord nikada u najvećem holandskom derbiju nije imao tri gola prednosti do poluvremena.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari