Sudar dve top odbrane 1Ostin Holins foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkaši Crvene zvezde završavaju godinu u Evroligi utakmicom sa Zenitom na svom parketu (19.00) i to je jedan od samo pet mečeva 18. kola koji će biti sada odigran.

Preostala četiri odložena su zbog velikog broja zaraženih igrača, ovo je i prvo kolo takozvanog „drugog dela“. Pre nepunih mesec dana crveno-beli su se trijumfalno vratili iz Sankt Peterburga (69:58), a arhivirali su još jednu pobedu nad istim rivalom u gostima (65:58) još 2019.

Poslednju utakmicu su u Pioniru u februaru u uzbudljivoj završnici dobili gosti (76:75), ove sezone guraju veoma dobro, što ako se uzme u obzir kvalitet rostera i nije neko iznenađenje.

Zenit je u seriji od tri pobede, crveno-beli su dobili tri od poslednja četiri meča i biće to sudar dve ekipe u dobroj formi, koje preko igrača imaju još mnogo „zajedničkog“. Džordan Lojd i Bili Beron su bivši igrači Zvezde, Ostin Holins je prethodne dve sezone bio u Zenitu, a ranije su u tom klubu bili i Marko Simonović, Stefan Marković i Eron Vajt.

Ekipa Ćavija Paskvala je pred meč u Beogradu dodatno pojačana u bekovskoj liniji, ozvaničen je potpis Amerikanca Tajsona Kartera (23), beka šutera koji je stigao iz grčkog Lavrija gde je ove sezone beležio 16,5 poena u proseku. Koji će pojačati konkurenciju uz Lojda, Frankampa, Berona, Karaševa i Kulagina.

Biće ovo sudar dve odlične defanzivne ekipe, Zenit dozvoljava rivalima samo 71.7 poena, crveno-beli 73.4, i može se očekivati rovovska borba.

Gosti su vrlo jaki i u unutrašnjoj igri, Kuzminskas, Ponitka, Poitres, Miki i Gudaitis su vrlo pokretljivi, prva četvorica i odlični u širenju odbrane.

Zenit je treći u Evroligi po uspešnosti za tri poena (36,5 odsto), ali je i četvrti po broju izgubljenih lopti (13.4), u porazima je to još lošije (16.7).

Tu bi crveno-beli mogli da traže svoju šansu, ali je neophodno da ne dozvole izuzetnoj šuterskoj „liniji“ gostiju da se raspuca. U Sankt Peterburgu su naterali rivala na nervozu i ostavili ga na baš malom broju poena.

Trener Zenita Ćavi Paskval rekao je da njegov tim čeka veoma teška i zahtevna utakmica.

„Završavamo godinu jednom teškom utakmicom. Igramo protiv tima koji mi se veoma dopada – taktički, napadački, odbrambeno, igraju izuzetno dobro. Već smo poraženi od Zvezde ove sezone. Moramo da odigramo mnogo bolje nego na prvom meču u Rusiji i da koristimo šanse koje će nam se sigurno ukazati ako budemo igrali dobro. Zvezda je jedna od ekipa koja je u najboljoj formi u ovom trenutku. Imaju i veliku podršku publike. Zaista nas očekuje veliki izazov“, zaključio je Paskval.

Džordan Lojd dobro zna kakva ga atmosfera očekuje u Pioniru i veruje da je njegova ekipa izvukla pouke iz prvog meča.

„Ubedljivo su nas dobili prošli put, u odbrani smo bili mlaki, mnogo smo grešili. Moramo da odigramo mnogo čvršće, da im pariramo fizički. Cele nedelje o tome pričamo, da budemo tvrđi, hrabrimo jedan drugog, budemo pozitivni. Teško je igrati ovde, publika je baš bučna, treba da ostanemo mirni i sprovedemo planove trenera“, rekao je Lojd.

Radonjić: Pokazali su puno

Trener crveno-belih Dejan Radonjić očekuje da će gosti biti dodatno motivisani.

„Meč u Rusiji smo odigrali jako dobro i slavili, a sada nam sledi nova. Pokazali su jako puno, imaju samo šest poraza, imaju veliki kvalitet, četvrti su i imaju puno razloga da se nadaju plej-ofu i šansu da nakon toga odu dalje. Zenit je u dosadašnjem delu takmičenja čak pet puta slavio u gostima, to je jako bitan podatak i navodi nas da stepen opreza kod nas bude veći“, rekao je Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari