Tavares razbio Barselonu; Real protiv Olimpijakosa za titulu u Evroligi 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Lako bi moglo da se ispostavi da je Real Madridu Partizan bio najteži rival na putu ka tituli u Evroligi. Predvođeni sjajnim Valterom Tavaresom, „kraljevski klub“ je „okrenuo“ Barselonu i sa ubedljivih 78:66 zakazao finale sa Olimpijakosom.

Kao što košarkaši Partizana još uvek sanjaju Valtera Tavaresa, noćne more će sigurno imati i igrači Barselone.

Iako su na poluvremenu imali šest poena prednosti, početkom treće deonice i devet, Katalonci jednostavno nisu imali rešenja za maestralnog centra Reala, koji je izvrsnom partijom odveo saigrače u finale Evrolige, u kojem će se, u nedelju, sastati sa Olimpijakosom.

Očekivala se inventivnija igra Barse, više raznovrsnijih rešenja, međutim, ispostavilo se da je bila kompetitivna sve dok ju je služio šut za tri poena. Tačnije, u prvih 20 minuta bila je bolja zahvaljujući impresivnih 10/15 u šutu sa distance.

Odličan je u tom periodu bio Abrines sa tri torjke (16p), dve je ubacio i Kalinić, a i Kjurik je bio raspložen u šutu sa distance, pre svega prilikom izlazaka iz blokada.

Uprkos tome, Real je konciznije delovao, oslanjajući se na dominaciju Tavaresa (20p, 15sk, 4bl), koji je u prvih 10 minuta imao isto toliko poena, uz šest skokova.

Barsa je ravnomernije raspodelila poene do odlaska na veliki odmor, imala je i više timskih asistencija (10/8), međutim, trojka Ljulja uz zvuk sirene na kraju druge doenice kao da je bila najava budućeg preokreta.

Nešto nalik majstorici sa Partizanom, Madriđani su u nastavku delovali kao tim daleko izbalansiranijeg odnosa između spoljne i unutrašnje linije.

Iako u tom intervalu nisu igrali zonu, za razliku od prvog poluvremena, odlično su zatvarali reket, svesno terajući rivala da rešenja konstantno traži u šutu sa distance.

Neverovanto deluje da je Barselona u drugom poluvremenu ispalila čak 25 trojki (5/25) iako je bilo jasno da su ispali iz zone komfora, u poređenju sa prvih 20 minuta.

Najodgovorniji za novi rezultatski debakl, identičan onom iz prošle sezone, kada je u Beogradu, takođe u polufinalu, Real bio bolji od Katalonaca, bio je Nikola Mirotić (3p).

Uporno je trener Jasikevičijus insistirao na igri preko rođenog Podgoričanina koji tokom utakmice apsolutno ništa nije mogao da ubaci. Prve poene upisao je tek u 36. minutu i to sa linije slobodnih bacanja.

I kada se utakmica lomila, nastavio je da šutira i besomučno pokušava sa distance, dobivši podršku od Jasikevičijusa, koji je u drugih 20 minuta potpuno zaboravio na Nikolu Kalinića.

Mirotić je za tri šutirao katastrofalnih 0/7, a pritom nije mogao da na strani pomoći napravi bilo kakvu prednost u čuvanju Tavaresa.

Načinom na koji je naterao Partizan na kapitulaciju, vrsni centar je matirao i Barselonu.

Odmah je u trećoj deonici naterao Katalonce da posle četiri minuta izađu iz bonusa. Ništa mu nisu mogli Šanli i Veseli (zbirno četiri poena), koje je, vešto dobijajući pas iz pika pod košem, ubacivao u probleme sa faulovima.

Ne samo što je u tom intervalu ubacio šest poena, već je bio najzaslužniji za seriju Reala od 15:0 kojom je napravio prekoret za 54:47.

Svo to vreme Barsa je rešenja tražila u šutu sa distance. Samo u trećoj deonici, između prve i druge trojke (ukupno pogodila tri) imala je čak devet promašaja, što Jasikevičijusa nije navelo na pomisao da potraži alternativna rešenja i barem pokuša da Tavaresa ubaci u probleme sa ličnim greškama.

Ćus Mateo, na drugoj strani, osetio je da je rival u velikom problemu i po sličnom receptu iz majstorice sa Partizanom, u prelomnim momentima izveo je na parket petorku sa veteranima Rodrigezom, Ljuljom i Rudijem Fernandezom.

Ponovo je Ćaćo u poslednjoj deonici imao briljantne sekvence (12p, 5as). Sa vezanih devet poena i asistencijom ka Tavaresu, na 4:20 doveo je Real do obećavajućih 67:60.

Nastavila je Barselona besumučno da pokušava sa distance, ispalila je još četiri trojke u isto toliko vezanih napada, pogodivši samo jednom.

Mirotića nigde nije bilo, centri Šanli i Veseli ostali su zaključani u zagrljaju Tavaresa, dok je Hezonja sa dve trojke čekirao kartu za finale.

Real će u nedelju biti u prilici da dođe do 11. titule evropskog prvaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari