Zastrašujući za rivale koji su prošli kvalifikacije: Đoković nadmašio Serenu Vilijams u rekordu grend slema 1Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Hrvatski teniser Dino Prižmić, osamnaestogodišnjak, pamtiće zanavek debi na jednom turniru za grend slem, iako mu se vatreno krštenje na Australijan openu završilo porazom.

U sećanja će mu se dubokom brazdom urezati da je prošao sva tri kola kvalifikacija kada je prvi put uopšte i učestvovao u njima na nekom od četiri najveća takmičenja „belog sporta“.

Mada je mogao da prođe kudikamo bolje sa žrebom u Melburnu i da u prvom kolu snagom nespornog talenta postigne pobedu koja bi ga odvela ko zna dokle, njegova igra u duelu s najboljim teniserom sveta, koga je stavio na teška iskušenja, pamtiće se duže nego da je ostvario debitantski uspeh protiv nekog ravnog sebi, a koji ne bi imao zapažen odjek u moru drugih uvodnih mečeva.

Novak Đoković ga je renomeom desetostrukog osvajača izveo na centralni teren australijskog opena, dajući mu priliku da oseti ambijent „Rod Lejvera“, jedne od najznačajnijih arena teniskog sporta.

Šta će Prizmić više od toga, osim pobede naravno, ali za to čudo protiv jednog od najveličanstvenijih sportista svih vremena juniorski šampion Rolan Garosa za 2023. mora još da stasava i sazreva i igrački i ljudski.

Đoković je, jednostavno, nepremostiva prepreka za kvalifikante na turnirima za grend slem.

Ima u okršajima s njima sada i sve 22 pobede.

I u tom je rekordu nadmašio višestruku prvakinju Amerikanku Serenu Vilijams, koja je savladala kvalifikantkinju uvek u 21 duelu.

U apsolutnom zbiru trofeja u obe konkurencije umakao je mlađoj Vilijamsovoj kada je prošle godine podigao trofej na Ju-Es openu, što mu je bilo 24. znamenje, a proslavljena američka teniserka, koja je nedavno dobila drugo dete, ima ih 23.

Iza njih sledi američki teniser Majkl Čang, koji je savladao svih 19 kvalifikanata, a onda Amerikanka Lindzi Devenport sa svih 17 pobeda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari