Teniski savez Australije poštuje odluku suda u slučaju Đokovića 1foto EPA-EFE/KELLY DEFINA / POOL AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Teniski savez Australije saopštio je danas da poštuje odluku Saveznog suda u vezi sa ukidanjem vize srpskom teniseru Novaku Đokoviću.

Tročlano veće Saveznog suda jednoglasno je danas odbilo žalbu Đokovića na ukidanje vize, pa će on biti deportovan iz Australije i neće braniti titulu na Australijan openu u Melburnu.

Đoković je bio branilac titule i prvi nosilac, a u žrebu će ga zameniti laki luzer – italijanski teniser Salvatore Karuzo. Karuzo je 150. igrač sveta i prvom kolu igraće protiv srpskog tenisera Miomira Kecmanovića, 78. na ATP listi.

Prema pravilima grend slem turnira, laki luzer – teniser koji je izgubio u finalu kvalifikacija, zauzeće poziciju prvog nosioca.

„Očekujemo tesan i uzbudljiv Australijan open i želimo mnogo sreće svim igračima“, navodi se u saoopštenju.

Odluku o ukidanju vize doneo je ministar za imigracije Aleks Hok, jer bi po njegovom mišljenju, prisustvo nevakcinisanog igrača moglo da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv korona virusa, ali i zbog zabrinutosti za javno zdravlje.

Đoković je na Australijan openu trebalo da pokuša da osvoji rekordni 10. trofej na tom turniru i rekordnu 21. grend slem titulu.

Prvi grend slem turnir u sezoni počinje u ponedeljak.

Srpski teniser Novak Đoković oglasio se nakon što je Federalni sud u Australiji odbio njegovu žalbu i u saopštenju je istakao da je veoma razočaran takvom odlukom.

Premijer Australije Skot Morison rekao je danas da je odluka o otkazivanju vize srpskom teniseru Novaku Đokoviću doneta iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga i u javnom interesu.

Novak Đoković će iz Australije krenuti letom u 22.30 sata, odnosno 12.30 po srednjoevropskom vremenu. Najbolji svetski teniser uputiće se ka Dubaiju, gde će presedati.

Čelnici Teniskog saveza Srbije pružili su podršku Novaku Đokoviću, nakon odluke Federalnog suda da bude deportovan iz Australije.

Dalje od Otvorenog prvenstva Australije srpski teniser Novak Đoković rizikuje da izgubi dosta i da nastavi da se suočava sa nizom prepreka zbog odluke da se ne vakciniše protiv korona virusa, a pitanje je da li će to ići dotle da ugrozi nastavak njegove karijere, piše agencija Frans pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari