"Težak udarac za Srbiju": Nemački mediji o Jokićevom odsustvu sa Mundobasketa 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Nemački mediji prenose vest da jedan od najboljih košarkaša sveta Nikola Jokić neće igrati na Svetskom prvenstvu koje počinje krajem avgusta. Ocenjuju da se Srbija stoga više ne broji u favorite.

„Svetsko prvenstvo u košarci odigraće se bez srpske zvezde i šampiona NBA lige Nikole Jokića“, prenosi najveća nemačka agencija dpa vest da Jokića nema na širem spisku reprezentacije Srbije.

Dpa podseća da 28-godišnji igrač iza sebe ima najuspešniju sezonu karijere u kojoj je osvojio šampionski prsten sa Denver Nagetsima, te bio proglašen za najboljeg igrača finalne serije.

„Time sada Srbija gubi status jednog od favorita“, ocenjuje dpa, podsećajući da je Jokić bio deo srebrne ekipe sa Olimpijskih igara u Riju (2016), ali da su potom nastupi bili razočaravajući – recimo na prošlom Evropskom prvenstvu.

„Izostanak Jokića je težak udarac za Srbiju“, piše i sportska novinska agencija SID. Dodaje da je Srbija pred početak turnira u Japanu, Indoneziji i Filipinima važila kao jedan od favorita, „ali bi Srbi sada mogli da imaju teškoća bez svoje superzvezde“.

Sportski magazin Kiker citira novog kapitena košarkaša Srbije Bogdana Bogdanovića koji je rekao da Jokić mentalno nije spreman za prvenstvo.

List navodi da za Srbiju neće igrati ni prvi plejmejker Vasilije Micić, kao ni Nikola Kalinić, Nemanja Bjelica ili Vladimir Lučić. Ali, podseća se da se Srbija prošle godine na Evropskom prvenstvu neslavno provela već u osmini finala protiv Italije – iako je imala najbolji mogući sastav.

„Pogled na selektorski spisak sada pokazuje da Srbi žele da iskoriste turnir i da uvedu mlade igrače u nacionalni tim“, ocenjuje Kiker, pominjući Nikolu Topića (17), te Nikolu Jovića, Filipa Petruševa, Uroša Trifunovića, Alena Smailagića i Alekseja Pokuševskog čiji je nastup upitan.

Podseća se da će Srbija na turniru krenuti iz relativno lake grupe u kojoj su još Portoriko, Kina i Južni Sudan.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari