U Barseloni zatečeni odlukom Ćavija, tvrde da titula nije bila imperativ 1Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Nakon iznenađujućeg poraza od Viljareala na Monžuiku (3:5) daroviti stručnjak iznendio je javnost, ali i rukovodstvo Barselone radikalnom odlukom.

Ćavi je za relativno kratko vreme na klupi, uspeo da sa Barselonom prošle sezone osvoji titulu u domaćem prvenstvu.

U turbulentnim okolnostima, u kojima klub ima dugovanja koja su na oko nestvarnih 1,5 milijardi evra, zbog kojih je onemogućen da dovodi vrhunska i skupa pojačanja, Katalonci su zaista napravili odličan rezultat.

Mladom stručnjaku je zasmetalo to kako je poslednja titula doživljena u javnosti, ali je u prvom delu aktuelne sezone bio uveren da će moći da ponovi isti rezultat.

Ipak, nekoliko mečeva bez trijumfa, izgubljeno finale Superkupa Španije od Reala, ali i ambijent u klubu naveli su ga da posle debakla od Viljareala obznani odluku da će se na kraju takmičarske 2023/24 povući sa mesta šefa struke.

U tom trenutku, zaista je delovalo da su i u rukovodstvu kluba bili zatečeni potezom Ćavija, odnosno da se o istom mladi stručnjak nije konsultovao sa čelnicima Barselone.

Deko kao sportski direktor kluba otkrio je da apsolutno niko nije ni pomišljao da se zahvali na saradnji Ćaviju, sa kime je prošlog leta bio produžen ugovor do leta 2025.

– Nisam to očekivao. Svakodnevno smo razgovarali i nedeljama planirali dolazak Vitora Rokea, kao i da li nam treba novi igrač zbog povrede Baldea. Uvek postoje spekulacije, ali nisam im davao na značaju. Pričali smo o sledećoj sezoni, zato mu je i produžen ugovor – otkrio je nekadašnji saigrač Ćavija, u razogovoru za La Vangardiju.

Deko je poručio i da je Ćavi imao podršku Đoana Laporte, predsednika kluba.

– Predsednik ga je želeo do kraja mandata, a Ćavi je u startu tražio kraći ugovor. Rekao nam je: ‘Ako ne osvojim (prvenstvo), mislim da neću nastaviti’. Mi mu nikada nismo zahtevali da osvoji titulu nego da bude konkurentan – tvrdi Deko.

Uprkos početnom šoku, Deko se pomirio sa tim da će morati da pronađe novog stručnjaka. Ono što je sigurno jeste da će budući trener morati da sledi principe i sistem igre koji je davno implementiran u Barseloni.

– Novi trener će morati da nastavi linijom svojih prethodnika. Teško da će Barselona biti tim koji ne igra dobro i ne želi da ima loptu u svom posedu. Svaki trener ima svoje karakteristike i zamisli, ali onaj kog izaberemo moraće da zna gde dolazi.

Nekadašnji portugalski reprezentativac, rođeni Brazilac japanskih korena, Deko je zahvalan Ćaviju jer se u delikatnom trnutku zauzeo za ekipu.

– Ćavijeva frustracija je to što misli da titula iz prošle sezone nije dovoljno cenjena. Navijači su je proslavili, ali mediji i javnost generalno nisu joj dali potreban značaj. Ćavi je došao u teškom trenutku za klub i pokazao veliku hrabrost. Zauzeo se za Barselonu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari