U Beograd stiže najbolji evropski sudija; derbi sa Crnom Gorom dodeljen arbitru iz finala Lige šampiona 1EPA-EFE/ESTELA SILVA

Šta god da urade večeras u Budimpešti, fudbaleri Srbije za tri dana imaće priliku ili da poprave utisak, odnosno da potvrde plasman na Evropsko prvenstvo. Koliki je značaj duela sa Crnom Gorom, svedoči i podatak da će utakmicu suditi trenutno najbolji evropski arbitar.

Evropska fudbalska federacija procenila je da je duel između Srbije i Crne Gore 17. oktobra jedan od zanimljivijih u 8. rundi kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo. S tim u vezi, odlučila je da deljenje pravde poveri trenutno najboljem sudiji na Starom kontinentu i jednom od najcenjenijih na svetu.

Utakmicu će suditi Šimon Marčinjak, poljski arbitar, dok će mu pomoćnici biti Pavel Sokolnicki i Tomaš Listkijevič. Mesto četvrtog sudije dobio je Pavel Račkovski.

Marčinjak je u poslednjoj sezoni sudio na dve najvažnije utakmice u reprezentativnom i klupskom fudbalu. Prvo je u decembru 2022. sudio u finalu Svetskog prvenstva u Kataru Argentina – Francuska, a sedam meseci kasnije bio je glavni arbitar na utakmici na kojoj je odlučivano o klupskom prvaku Evrope.

U finalu Mundijala dosudio je čak tri penala (jedan Argentini, a dva Francuskoj) a Gaučosi su do treće tituel stigli posle boljeg izvođenja penala.

U finalu Lige šmpaiona Mančester siti je bio bolji od Intera (1:0) a Marčinjak je duel odsudio na zadovoljavajući način.

Meč na stadionu „Rako Mitić“ biće treći u karijeri Marčinjaka na kome je delio pravdu reprezentaciji Srbije. Pre deset godina, bio je glavni sudija u duelu Vels-Srbija, koji su dobili „orlovi“ (3:0) ali bez rezultatskog značaja, s obzirom na to da su prethodno već izgubili šanse za odlazak na Mundijal u Brazil 2014.

Mnogo važniji je bio duel protiv Portugala 2019. u kvalifikacijama za prošlo Evropsko prvenstvo. Tada je Srbija odigrala 1:1 pred više od 50.000 gledalaca na Lužu. Nažalost, ni u tom kvalifikacionom ciklusu Srbija nije uspela da se plasira na kontinentalni šampionat.

Četrdesetdvogodišnjak iz Plocka iskusio je i suđenje na nekadašnjoj Marakani. Bio je svedok meča između Crvene zvezde i Napolija na startu Lige šampiona, septembra 2018. Meč je završen bez pobednika ali i golova.

Marčinjak je FIFA sudija još od 2011.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari