U Novom Pazaru ovog vikenda Balkansko prvenstvo u atletici 1

Novi Pazar je tokom vikenda domaćin sportskog događaja, najvećeg ikada organizovanog u ovom gradu.

Balkanski šampionat u atletici za seniore i seniorke, njegovo 76. izdanje, sa verovatno više od 650 sportista iz 16 zemalja, stavlja Novi Pazar u žižu balkanskog sporta ovog vikenda. Na novom Atletskom stadionu takmičenja će se odvijati u 40 disciplina, a nikoga ne treba da iznenadi što će se na stazi, skakalištima, zaletištima i krugovima za bacačke discipline pojaviti i atletičari čije zemlje geografski ne pripadaju državama Balkana. Trend je takav da je ABAF (Balkanska asocijacija atletskih federacija) otvorena za sve one države koje su želele da joj se priključe, pa ćemo tako u Novom Pazaru videti atletičare iz Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Gruzije, Grčke, Izraela, Jermenije, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Turske i Srbije.

Stadion na Hadžetu je jedan od najmodernijih u regionu i šire, a za ovu priliku biće još „umiveniji“. Na tribini su postavljene stolice, a zbog lože izgrađene za zvaničnike i novinare u središnjici tribine, kapacitet gledališta biće smanjen, pa će umesto 2.700 gledalaca na njoj biti mesta za par stotina posetilaca manje. Ulaz na stadion u oba takmičarska dana biće slobodan. Rekviziti i oprema korišćeni na Evropskom prvenstvu u dvorani, ovog marta (Kombank arena – Beograd), Atletski savez Srbije dao je na korišćenje AK Novi Pazar. Kako je brojnost disciplina na otvorenom znatno veća, Grad Novi Pazar je uložio dodatna sredstva za kupovinu nedostajuće opreme – visokih prepona, diska, kladiva i koplja.

Gosti Novog Pazara u subotu i nedelju biće desetorica predsednika nacionalnih atletskih saveza, među njima i prvi čovek balkanske atletike, Bugarin Dobromir Karamarinov, ali i najpoznatije ime u svetu atletike, predsednik jermenske kraljice sportova, a još uvek aktuelni evropski rekorder u skoku u dalj, Robert Emijan (8,86 – 1987. godina). Još se ne zna ko bi još od velikana kraljice sportova mogao da dođe u Novi Pazar, pominju se, između ostalih, i Sebastijan Kou (predsednik Svetske atletske federacije) i Sergej Bupka, legendarni skakač motkom. Pozivi su upućeni i domaćim veličinama, Dragutinu Topiću, Draganu Zdravkoviću, Veri Nikolić, Snežani Pajkić….

Prva zvezda naše reprezentacije, a verovatno i čitavog takmičenja biće Amela Terzić. Ona će trčati u dve discipline. Na 1.500 metara ići će na zlatnu medalju, a na 800 će juriti normu za Svetsko prvenstvo u Londonu (2:01,00). Pored nje naši ,,Londonci“ u Pazaru biće i domaća takmičarka Teodora Simović (maraton), koja će na Balkanijadi trčati 3.000 ili 5.000 metara, Asmir Kolašinac (kugla), najavio je da samo ako kuglu baci 20,20 ili 20,30 ide na Svetsko prvenstvo i Lazar Anić (skok u dalj). Sigurno, u Pazaru nećemo gledati vrhunske srpske atletičare, Ivanu Španović (skok u dalj) i Mihaila Dudaša (desetoboj)

Najveće atletske zvezde sa Balkana oduvek su zaobilazile ovo takmičenje, dajući prednost mitinzima, tako će biti i ovoga puta. Sigurno na Hadžetu neće biti prisutni, turski i svetski priznati sprinter Ramil Guljijev, bugarska sprinterka Ivet Lalova i prva zvezda svetskog diska Hrvatica Sandra Perković, a nisu veliki izgledi da pazarska publika upozna i fenomenalnog osamstometraša iz BiH Amela Tuku. To ne znači da sjajnih atletičara sa svetskih lista neće biti u Novom Pazaru, posebno se to odnosi na tehničke i bacačke discipline. Treba očekivati odličnu konkurenciju u bacanju kugle i pojavljivanje većine sjajnih bacača, kao što su Hrvat Filip Mihaljević (21,30 ove godine), te BiH kolosa Mesuda Pezera (20,89) i Hamze Alića (20,82), ili kod žena odličnu Moldavku Dimitrijanu Surdu (18,83). Bilo bi lepo ako se u Novom Pazaru pojavi sjajni bugarski skakač u vis Tihomir Ivanov (2,30) ili neko od trojici vrsnih ,,motkaša“ iz Grčke, dok Hrvata, Ivan Horvat (5,50) treba očekivati na skakalištu.

Srbija najbrojnija

Do zaključenja ovog broja došli smo u posed samo preliminarnih prijava za takmičenje. Po njima u Novi Pazar stiže 627 takmičara, rukovodilaca i ostalog osoblja nacionalnih selekcija. Najbrojnija će biti reprezentacija Srbije (59 atletičara), prate je Rumunija (50) i najverovatnije Turska (očekuje se oko ili preko 50 sportista), slede BiH, Bugarska, Hrvatska i Makedonija (35), Albanija i Moldavija (30), Grčka (25), Izrael (18), Crna Gora (16), Kipar (15), Jermenija (8) i Gruzija (2). Nagovešteno je da bi Slovenija u Novi Pazar trebala da dođe u sastavu koji čini 15 atletičara.

Amela, Teodora i Asmir

Oba dana takmičenja će se odvijati u dva dela, u subotu od 09.30 – 11.45 i od 15.00 – 19.30, a u nedelju od 09.30 – 11.30 i od 15.00 – 19.30. Program u subotu (9.30) otvaraju dame trkom na 100 metara u sedmoboju.

Finale u bacanju kugle u kojem će najverovatnije nastupiti Asmir Kolašinac je u subotu od 18.40. Istog dana, ali deset minuta ranije, Amela Terzić trčaće u finalu na 800 metara. Poslednja trka programa, ako izuzmemo štafete, u nedelju od 19.10 je i šlag na torti za Novopazarce. Amela Terzić će kao glavni favorit na 1.500 metara pokušati da dođe do još jedne titule balkanske prvakinje. Teodoru Simović ćemo gledati u nedelju, zavisno od discipline u kojoj bude nastupila, u 18.15 (5.000), a u 18.40 (3.000). Zbog povrede Balkanijadu će propustiti Elzan Bibić.

Sastav domaće reprezentacije

Reprezentacija Srbije u Novom Pazaru nastupiće u sledećem sastavu: sprinteri – Goran Podunavac, Ognjen Stojanović i Stjepan Bojanić, Stefan Vukadinović (400), Marko Vozab (800), Nikola Bursać (1.500), Nemanja Stojanović (3.000 i 5.000), Marko Mišković (100 prepone), Miloš Mitrović (3.000 stipl), Miodrag Đokić (vis), Miloš Savić (motka), Lazar Anić i Strahinja Jovančević (dalj), Vukašin Zirojević (troskok), Vojislav Gvero (kladivo), Branko Pauković i Vedran Samac (koplje), Aleksandar Grnović (desetoboj), Nemanja Bulajić, Igor Garaj, Ivan Marković (štafeta), Asmir Kolašinac (kugla), Milana Tirnanić, Katarina Sirmić (sprint), Maja Ćirić i Bojana Kaličanin (400), Amela Terzić (800 i 1.500), Teodora Simović (5.000), Ivana Petković i Anja Lukić (100 prepone), Ivana Petrović (3.000 stipl), Zorana Bukvić (vis), Tamara Moravčević (motka), Milica Gardašević (dalj), Dragana Tomašević (disk), Tatjana Mirković i Marija Vučenović (koplje), Sanja Ristović (sedmoboj), Tamara Vuletić, Milica Jakšić i Katarina Ilić (štafeta).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari