Ukidanje centarfora 1Foto: Printscreen

Eksperiment je završen, pokazalo se i dokazalo da je pogrešan na sve načine.

Format sa 24 ekipe od kojih samo osam ispada posle grupne faze je razvodnjen i smanjuje zanimljivost prvog dela takmičenja, teško da su popularnosti fudbala u Azerbejdžanu toliko doprinela iscrpljujuća putovanja nekih ekipa na istok, a favorizovanje nekih selekcija koje jedva da su mrdnule od kuće ubija onu osnovu fer-pleja da su makar startne pozicije iste ili približne.

Kad tome dodamo i da trajanje takmičenja mesec dana u ovoj kovid eri sa spojenom sezonom i po pre nikom nije donelo ništa dobro, a posledica je bilo bezbroj, jasno je da se sa ovakvim stvarima ne treba šaliti, i da nije Platini baš za sve kriv.

Jeste on doneo dosta toga lošeg, ali mi je baš gadno kad sadašnji čelnici UEFA na čelu sa Čeferinom ama baš sve loše trpaju njemu na leđa. Čeferin je za sad preživeo Superligu, videćemo da li će i sledeći udar.

I njegovo oslanjanje na podršku i glasanje balkanskih saveza može postati rizično jer je i ta podrška interesna i nepouzdana.

Videli smo da je oficijelni prevoznik na EURO bio Katar ervejs, i još neki sponzori su vanevropski, a kako UEFA nije gadljiva na novac otkud god dolazio, toga će biti sve više.

Samim tim sve će više vladati zakoni kapitala, a ne fudbala, što se videlo i na ovom prvenstvu koje je pre svega bilo komercijalno, a tek potom fudbalsko.

Posledice i psihičkog i fizičkog zamora i zasićenosti videle su se golim okom, izgledalo je kao da se malo kome igra fudbal.

Inače se video trend da se igra sve defanzivnije, na malo golova a puno poseda i to je veoma opasno jer je pitanje ko će to hteti da gleda.

Sve više i više trčanja i preovlađujuće ideje da se protivniku onemogući da igra, a ne kako stići do njegovog gola, ubiće ono zbog čega je fudbal najpopularniji i najgledaniji.

Odbrana donosi titule, poznato je i tačno, ali je tačno da se igra zbog publike koja sve to na kraju krajeva i plaća.

U skladu sa tim, ovaj EURO nije izbacio nijednog špic igrača, što bi se ranije reklo centarfora. Oni čak po broju golova nisu u vrhu, svi kopiraju Gvardiolu i lažnog špica, to može biti Mesi, ali je on unikatan, pa su kopije ipak blede.

U toku je ukidanje centarfora kao pozicije, što pokazuje kakav će se fudbal igrati ubuduće. Bekovi su postali kapiteni, ključni igrači, treneri kukaju za njima, a mislim da to znači i kuku lele za fudbal.

U moje vreme, tamo osamdesetih, za one manje talentovane i lošije s loptom se pričalo- stavi ga na beka.

Autor je bivši fudbaler

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari