Vanja Marinković: Velika je sreća predstavljati svoju zemlju, "psi laju" a ja ostajem u Baskoniji 1Foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Reprezentativac Srbije i osvajač srebra iz Manile, raspoložen i motivisan dočekuje februarski kvalifikacioni „prozor“ za plasman na naredno Evropsko prvenstvo.

Zbog partija i osvojenog srebra na Svetskom prvenstvu prošle godine, košarkaši Srbije miljenici su svog naroda.

Aktuelna generacija, predvođena selektorom Svetislavom Pešićem sinoć se prvu put okupila nakon nezaboravnog uspeha na Mundobasketu.

Mečevi sa Finskom u petak (20.00) i Gruzijom tri dana kasnije biće ujedno i provere za Olimpijske igre u Parizu.

Dugo iščekivani kompromis između Fibe i Evrolige, omogućio je selektorima da prvi put, od ustanovljivanja kvalifikacionih „prozora“ okupe najbolje igrače, zaključno sa onima iz Evrolige (bez NBA).

Selektor Pešić, u skladu sa tim, pozvao je za februarske izazove deset igrača evroligaškog formata, među kojima je i Vanja Marinković.

Igrač Baskonije u tekućoj takmičarskoj godini pruža zaista kvalitetne partije i to u kontinuitetu. Jedan je od bitnijih u sistemu Duška Ivanovića, čiji mu rad veoma prija.

Marinković je i na Mundobasketu imao zapaženu rolu, kao neko ko je u šutu sa distance bio važno rešenje.

– Napokon sam došao kući da se vidim sa porodicom. Velika je čast što ću predstavljati svoju zemlju, pogotovo posle svega što je bilo prošle godine. Svi smo srećni i veoma nam je drago što smo ovde – bile su uvodne impresije Vanje Marinkovića tokom razgovora sa novinarima.

Reprezentacija Srbije imaće na startu kvalifikacija veoma složene zadatke u vidu košarkaških kvaliteta Finske i Gruzije. Obe reprezentacije imaju poprilično iskusne i dokazane igrače i to na evroligaškom nivou.

– Protiv Gruzije očekujemo jednu dobru ekipu sa Šengelijom, Šermadinijem, Džo Tomasom koji je sada naturalizovani Gruzijac. Biće to kvalitetna utakmica. Kada je reč o Fincima, još uvek nismo upoznati sa time u kom će sastavu izaći. Imaju i oni dosta kvalitetnih igrača koji su dugo na okupu – Sašu Salin i Elias Valtonen nastupaju u španskoj ligi tako da očekujem jak meč.

Izvesno vreme se već priča o tome da bi Marinković narednog leta mogao da se vrati u Partizan, s obzirom na to da mu u junu ističe ugovor sa Baskonijom.

– Kako ono ide „psi laju, a ja ću da ostanem u Baskoniji“. Meni je poslednja sezona i zaista sam srećan. ne volim d apričam o sebi, ali mislim da mi je ovo najbolja sezona otkad igram na ovom nivou. Zadovoljan sam, nadam se da će ekipa nastaviti da igra dobro i da ćemo ući u Top osam Evrolige.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari