Velemajstor, nekolicina izuzetnih i mnoštvo epizodista 1Novopazarac zvezda tima: Eldina Redžovića Foto: KMF Ekonomac

U leksikonu stranih reči i izraza Milana Vujaklije, elita je definisana kao nešto najbolje, najodabranije. Izuzmemo li fudbal u ostalim popularnim ekipnim sportovima Novi Pazar je elitan.

To je i razlog što dolazi do povremenih međuklubaških prepucavanja na temu veličine nečijeg uspeh.

Metoda kojom bi se utvrdilo šta je to što je najvrednije, a da joj baš svi bespogovorno veruju, još nije patentirana i nikad neće ni biti. Zato su tu rezultati. Da postoji skalamerija koju kad nahraniš rezultatima iz svih superligaških prvenstvenih i kup sezona potrebnim podacima i od nje zahtevaš da zapeva odu u slavu nekog kluba, onda bi tu privilegiju imali odbojkaši Novog Pazara.

Dva osvojena Kupa Srbije, dva Superkupa, jedno finale plej-ofa, tri učešća u Kupu CEV i jedan nastup među šesnaest najboljih (eliminacija od Paoka u dve utakmice uz tri osvojena seta). To je aksiom pred kojim padaju svi ostali argumenti – broj klubova u ligi, njihov i kvalitet igrača i niz ostalih. No, to nije tema, ne bi trebala da bude ni za one koji vode novopazarske klubove u elitnim ligama. Postoje mnogo važnije stvari.

Najveći uspeh – zadržali pozicije

Gledano iz sportskog ugla najveći uspeh novopazarskih elitnih ligaša u tek završenoj sezoni je da su svi zadržali pozicije i za narednu, plus što je OKK Novi Pazar napredovao do ABA 2, druge košarkaške lige koja okuplja klubova sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Biće to prvi put da jedan klub iz Novog Pazara nastupa u takvom formatu takmičenja. To su dobre klupske strane, a šta su one manje dobre?

Jedini klub iz elitnog razreda čija je prva zvezda tima Novopazarac je futsal sastav.To je i klub čiji ovogodišnji uspeh ima najveću specifičnu vrednost. Došao je do finala plej-ofa i borbe za titulu prvaka Srbije i od tri duela sa Ekonomcem iz jednog je izašao kao pobednik.

Oko Eldina Redžovića, daleko najboljeg igrača, vrti se čitava priča u KMF Novi Pazar (nastupa u Prvoj ligi, što je zvanični naziv za najjaču futsal ligu Srbije). U tom sastavu je i najveći broj domaćih igrača koji imaju kvalitet da odluče važne mečeve – derbije.

U ostalim klubovima to nije slučaj i veliko je pitanje kada će biti. A da je na tim temeljima formiran tim koji osvaja trofeje ili im je veoma blizu pokazalo se baš na primerima odbojkaša i futsal ekipe.

Šta imamo danas od igrača stasalih na novopazarskom asfaltu i kakva je njihova uloga u timovima? Ko su novi klinci na kojima mogu da zasnivaju svoju igru klubovi u sezoni 2019/20?

Da li je neko do te mere iskoristio šansu da bi oko njega mogla da se zavrti priča kao o nekome bez koga se ne može?

Da li je istina da je većina priliku dobijala u manje važnim ili nevažnim utakmicama?

Odgovori na ova i silna slična pitanja su takvi da se mnogima ne bi dopali. Neki novi Irfan Hamzagić ili Eldin Redžović nisu ni na vidiku, a sve je manje onih koji će biti tvorci velikih pobeda.

Preporod odbojke uz domaće snage

Podsetimo se, preporod novopazaraske odbojke poklapa se sa povratkom Hamze Zatrića i Mladena Majdaka. Kad su dosegli zrelost, putem reprezentativnih nastupa i kroz glavne uloge u svojim klubovima u Ligi šampiona, Majdak na kratko, Zatrić za svagda, dolaze i počinje gradnja priče kakvu će u istoriji novopazarskog sporta teško iko u skorijoj budućnosti ponoviti.

U trećoj superligaškoj sezoni vratio se i Irfan Hamzagić. Tada je sve ono što danas sa dovoljne vremenske distance nazivamo skoro savršenim – počelo. Jedini standardni domaći igrači aktuelne najbolje postave u ovoj sezoni bili su Benjamin Daca i Elvir Zuković, 25 – godišnjak i 28 – godišnjak.

Priroda njihovih pozicija u timu je takva da ne mogu biti zvezde. Tron je po pravilu rezervisan za korektore i primače i retko gde su broj jedan, srednjak i korektor. Kao i ostatak tima ni oni se ove sezone nisu proslavili. Najbolje partije bile su im one s početka sezone, Dacina protiv prvog iznenađenja lige subotičkog Spartaka 3:0 (12 poena – devet blokova), Zukovićeva, možda, u kup pobedi nad Partizanom 3:2.

Nije ni važno, možda su obojica imali i boljih nastupa, ali ne mnogo. U odnosu na pojedince iz ostalih klubova i pored neuspešne klupske sezone našli bi se u samom vrhu liste najboljih domaćih igrača elitnih liga.

Da nije bilo „nevažnog“ duela sa Jedinstvom iz Bijelog Polja u Kupu CEV i nevažnih utakmica u finišu plej-auta skoro da ne bismo ni znali da su u ekipi bili još i Samed Halilović, Marko Božović, Aldin Zoranić, Samed Prušević, Hasan Zatrić, Tarik Kurtanović, Ermin Koničanin i Damjan Jolović.

I kod košarkaša spisak je spao na dva imena – Tarika Brunčevića (23) i Asmira Numanovića (28). Utakmicu sezone, ako je kriterijum samo broj poena, Brunčević je odigrao u pobedi nad Mladošću u Zemunu (95:67). Međutim, najzreliju i najbolju igru prikazao je kad je najviše trebalo, protiv Borca u Pendiku (77:68).

Velemajstor, nekolicina izuzetnih i mnoštvo epizodista 2
Foto: KMF Ekonomac

Pobeda je bila uslov da bi duel sa Dinamikom u poslednjem kolu stekao status utakmice kakva se verovatno igra jednom u životu. Ne samo da je dao ogroman doprinos sa 14 poena, nego i u svim ostalim elementima. Međutim, ono što bi moglo da mu promenu karijeru je duel sa Partizanom u Pendiku, sa 14 pogodaka i 15 indeksnih poena bio je najistaknutiji pojedinac u domaćem timu posle Seada Hadžifejzovića. Odlično je odigrao i meč sa Mega Bemaksom.

Činjenica je, mnogo je napredovao, ne i toliko da bi mogao da bude vođa tima u KLS i ABA 2 ligi. Napredovao je i Asmir Numanović. Bio je konstantan i bolji u većini utakmica nego što je to bio slučaj u drugoligaškoj konkurenciji.

Sjajan u pobedi nad Slobodom u Užicu (78:77) i verovatno najbolji u meču svih mečeva, sa Dinamikom. Kad timu nije išlo pogodio je jedine svoje poene i to trojku, što i nije njegova specijalnost, mada da to dobro radi pokazao je i protiv Partizana.

Ostale smo kako se i predviđalo gledali kao epizodiste – Nenada Slavkovića, Emina Eminbegovića, Almedina Berberištanina, u prvom delu i DŽejlana Muratovića.

Nigde više Novopazaraca u rosteru, a učinak da ne beše Seada Međedovića mali. Jedini standardan u rukometnom sastavu, majstor čvrste odbrane, Međedović je kod sve četvorice trenera imao obezbeđeno mesto. Još je jedino kapiten Irfan Ćosović mogao da računa da će se koliko – toliko naći na terenu u najtežim i najvažnijim utakmicama.

Obojica su, pre svega, zaduženi za odbranu svog gola, a publika najviše voli atakere, tipa nekadašnjih ,,sportskih monstruma“ Muamera Zejnelegića, Muharema Mekića, Orhana Međedovića, Fahrudina Mavrića.

Bilo je mečeva u kojima je Anes Sefović pokazao da ima rukometnu žicu, na početku ili pri kraju lige svoje šanse da upišu nastupe u eliti, neko više, neko manje, dobili su Badić, Ugljanin, Arifović, Miralemović, Crnovršanin, Mujčinović, Almir i Ahmed Mekić. Kako saznajemo Međedovića (36) u narednoj sezoni najverovatnije nećemo gledati u dresu Novog Pazara, dok je Ćosović (35) završio karijeru.

Zdravi temelji, šest sezona uzastopno u vrhu domaćeg futsala, zvezda tima, Novopazarac, dakle, sve što je potrebno za A status je tu, a oni su nekako na margini u odnosu na sve ostale novopazarske klubove elitnih divizija.

Najbolji igrač Eldin Redžović momentalno je najbolji i najkonstantniji sportista grada uz Elzana Bibića. Vrhunski igrači iz domaćih redova su i Mirza Hot i Elvedin Sadović, važne karike Mersid Radetinac, Ilhan Karišik i Admir Mujović.

Jedno vreme ove sezone igru tima su nadograđivali Faris Međedović, Elvir Bihorac, Sanel Stupljanin, Rijad Sulejmanović i Emir Mušović, u sastavu su još bili Demir Spica i mladi Ensar Redžović.

Mnogo domaćih igrača i vrlo malo epizodista, to je slika kluba. Zvezda tima, vrhunski igrači i važne karike, sve je na broju u KMF Novi Pazar i sve to nedostaje ostalima. Zašto? I te kako važno pitanje.

VESTI

Početak priprema

Novi Pazar – Fudbaleri Novog Pazara sa novim trenerom Slavkom Matićem startovali su u ponedeljak sa pripremama za sezonu u Srpskoj ligi. Na prvom okupljanju pojavio se 31 fudbaler, među njima i novajlije Jovan Lukić (Radnički 1923), Anes Hot (Mokra Gora), Matija Miketić (IMT) i Zvezdan Đorđilović (Sloga Požega).

Popović ostaje, Radonjić odlazi

Novi Pazar – Oliver Popović i sledeće sezone sedeće na klupi košarkaša Novog Pazara, ali u sastavu više neće biti sjajnog beka Marka Radonjića. Jedan od dvojice najboljih igrača novog ABA 2 ligaša prešao je u redove šampiona Bugarske, ekipe Balkana iz Botevgrada.

Novopazarci u reprezentaciji

Novi Pazar – Košarkaš OKK Beograda, Novopazarac Altin Islamović (19) brani boje reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu za juniore, čiji domaćin je Krit. U prve tri utakmice Islamović je postigao četiri poena, sva četiri u pobedi nad Kinom 106:57. Od srede muška pionirska odbojkaška selekcija Srbije nastupa na Prvenstvu Balkana u Sofiji. Trener Strahinja Kozić na turnir je poveo 12 igrača među kojima je i tehničar Novog Pazara Kadir Prušević. Ženska pionirska reprezentacija Srbije od utorka učestvuje na Balkanijadi u Vrnjačkoj Banji, u ekipi je i srednji bloker Novog Pazara, Hena Kurtagić. Na petodnevnim pripremama u Vrnjačkoj Banji omladinske futsal reprezentacije Srbije bio je i 19 – godišnji Novopazarac Ensar Redžović.

Pojačanja u RK

Novi Pazar – Rukometni klub Novi Pazar pojačao se za narednu sezonu desnim krilom Partizana Pavlom Bandukom (22) i levim i srednjim bekom Aleksandrom Dragutinovićem (26), nekadašnjim igračem Crvene zvezde i Metaloplastike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari