Verstapen u klubu vozača s najmanje šest pobeda uzastopno: Šest uzastopce prvi put 1952. 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Holanđanin Maks Verstapen, vozač Red Bula u Svetskom šampionatu Formule 1, dvostruki uzastopni prvak, postigao je na stazi u Silverstonu (Velika Britanija) osmu pobedu u deset trka ove sezone (dvaput drugi), a i šestu uzastopce.

Po tome je stao rame uz rame s legendama koji su takođe u svojoj niski imale po najmanje šest pobeda.

Prvi kome je to pošlo za rukom bio je Italijan Alberto Askari u Ferariju 1952, kada je pobedio u šest poslednjih trka u sezoni, a seriju je nastavio i na prvoj trci dogodine.

Proslavljeni nemački vozač Mihael Šumaher prvo je imao šest pobeda u nizu (četiri 2000. i još dve 2001), a zatim i sedam 2004. Njegov zemljak Niko Rozberg je sedmostruki uzastopni pobednik bio 2015. i 2016.

Neprikosnoven je ipak Nemac Sebastijan Fetel s devet uzastopce 2013. Deset godina kasnije Verstapen je na tom putu. Sledeća trka je na Hungaroringu u Mađarskoj 23. jula. Pobedi li i u toj, do Fetelovog ostvarenja deliće ga uspesi u Belgiji (30. jul) i Holandiji (27. avgust).

Verstapen je s 255 bodova ubedljivo u vođstvu u generalnom poretku (drugoplasirani Meksikanac Serhio Perez ima 156), a među konstruktorima neuhvatljivo prednjači Red Bul, čija je uzdanica Holanđanin, jer je postigao svih deset ekipnih pobeda ove sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari