"Vraćam se u predsedničku trku": Za Nebojšu Lekovića krah Bjekovićeve kandidature predstavlja pobedu većinske fudbalske Srbije 1foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto

Nekadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije smatra da su poslednji događaji u FSS logična posledica nakaradnog izbornog procesa.

Nebojša Leković nema dilemu oko toga da li je odlaganje sednice izborne Skupštine FSS sa 31. oktobra na 1. novembar, odnosno vrlo verovatno prolongiranje predsedničkih izbora ili ponavljanje kompletnog izbornog procesa početkom sledeće godine (izbor bi trebalo da bude napravljen tokom današnje sednice, zakazane za 14.00), dobra ili loša stvar za domaći fudbal.

„Što se grbo rodi, vreme ne ispravi. Tako vam je i sa izborima u FSS, od početka su bili neregularni, mimo nekih od propisa Evropske fudbalske federacije, protivni zdravom razumu i logici. I, poslednje ne i najmanje važno, kontra stavu većinske fudbalske Srbije. Jučerašnji masovni izostanak delegata pokazao je da gro fudbalaske organizacije ne želi Bjekovića i njegovu mešetarsku ekipu iz Saveza“, kaže za Danas bivši generalni sekretar Crvene zvezde.

„Nije bilo normalno ni da FSS ignoriše zahteve našeg najvećeg kluba. Da, svaki klub ima isto pravo glasa, ali ne mogu se izjednačavati FK Žitorađa i bivši šampion Evrope i sveta. Verujte mi, stalno sam u kontaktu sa mnogim fudbalkih ljudima sa terena i iz prve ruke znam da mnogi dele Zvezdin stav, samo nemaju snagu da ga iskažu javno kao ona“.

Posle današnjeg povlačenja predsedničke kandidature dugogodišnjeg Partizanovog sportskog direktora Nenada Bjekovića u prvi plan je iskočio doskorašnji ministar poljoprivrede u Vladi Srbije, Branislav Nedimović, prvobitno planiran za potpredsednika FSS. Iako član vladajuće Srpske napredne stranke ne može da se pohvali sportskom karijerom na fudbalskom terenu ili oko njega.

„Često pobedu ne odnesu ljudi iz prvog plana, videćemo… Ne znam dovoljno o gospodinu Nedimoviću kao fudbalskom radniku, osim o njegovom pomenutom angažovanju u poljoprivredi. Znam samo da izbore treba ponoviti, ovog puta onemogućiti prekoračenje starosne granice od 70 godina, što predviđaju i propisi UEFA, stvoriti regularne uslove i dati priliku da se razni kandidati uporede po svom fudbalskom i društvenom angažovanju, školskoj spremi, poštenju… Mada je u poslednjoj kategoriji slaba konkurencija“.

Naš sagovornik je hteo na crtu Nenadu Bjekoviću i imao podršku matičnog FS Kragujevca, ali je bivši poslanik Narodne Skupštine Srbije (u više mandata) i privrednik u jednom trenutku digao ruke od svega.

„Vraćam se u predsedničku trku. Naravno, pod uslovom da budu ispunjeni nabrojani uslovi. Ima nas dovoljno voljnih i sposobnih da gradimo srpsku fudbalsku kuću od zdravih temelja, bez ideje da čerupamo plen i krijemo se iza rezultata reprezentacije. Za početak je potrebno da se ispoštuje procedura, u svakom njenom segmentu, jer je to postulat i suština demokratije. U tom smislu se moraju preispitati mandati delegata, odnosno njihova verifikacija. Mnogo toga je bilo problematičnog u ovom izbornom procesu“, ponavlja Leković, uz konstataciju da je „šizofrena situacija u kojoj se na suđenje žale i Zvezda i Partizan, ali i Spartak i mnogi drugi.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari