Vreme je za sportske poslastice 1Foto: RK Novi Pazar

Najbolje lige Srbije u futsalu i rukometu kreću između 13. i 15. septembra, krajem istog meseca počinje KLS, a u oktobru ABA 2 i odbojka.

Najpopularniji dvoranski sportovi neće proći bez Novog Pazara u važnim i glavnim ulogama. Prelazni rok klubovi su odradili uglavnom korektno, neki i odlično. Do promene trenera došlo je samo na klupi odbojkaša. Kako će izgledati novopazarske ekipe u ovim sportovima i šta bismo od njih mogli da očekujemo? Pitanje lako i nezahvalno, neki odgovori se već naslućuju.

Pazar ili Zvezda, možda neko treći

Futsal Prva liga koja od ove sezone ima 10 klubova počinje 13. septembra. U prvom kolu Novopazarci gostuju Kalči u Nišu. Nedelju dana kasnije debituju pred svojim navijačima protiv Vranja. Plavi su jedan od dva favorita za titulu prvaka Srbije. Zašto? Zato što imaju tim za najveće domete. Sačuvan je kompletan vicešampionski sastav iz prošle sezone predvođen Eldinom Redžovićem, sa Mutavdžićem, Sadovićem, Hotom, Aleksićem, D. Jovanovićem i ostalima. Pridružili su im se i najtalentovaniji futsal igrač u Severnoj Makedoniji i reprezentativac te zemlje Jakup Ramadani (20) i povremeni član nacionalne selekcije Srbije Predrag Jovanović (27). Takav tim možda je i prvi kandidat za titulu, iako se sa takvim stavom mnogi ne bi saglasili, posebno oni koji su privrženi Crvenoj zvezdi, ekipi koja debituje u Prvoj ligi.

Nakon što su preuzeli mesto prvoligaša Srpske, crveno – beli su prešli na sledeći korak i u svoje redove doveli skoro sve najbolje igrače iz ostalih naših klubova (Perić, Petrov, Kopanja…) i Brazilca Talesa. Prednost Novog Pazara je uigranost, Crvene zvezde, pretpostavljamo, naklonost koju će imati sa svih strana. Ekonomac je ostao bez kompletnog tima i skoro da je sigurno da posle deset titula neće biti šampion Srbije. Osim Novog Pazara i Crvene zvezde kandidati za titulu trebalo bi da budu Kalča i FON.

Ekipa je već imala tri pripremne utakmice, OFK Titograd je pobeđen 3:0, ali je od istog rivala i izgubljen duel (5:4). Drugu pobedu Gavrilovićev tim upisao je nad Leposavićem 2:1. Do početka prvenstva ostaju susreti sa Fonom u Čačku (sutra), u sredu je rival Kolorado u Gornjem Milanovcu, dok je za sledeću subotu predviđena ,,generalka“ u Pendiku, najverovatnije sa Ivanjicom. U Novom Pazaru su mislili i na sopstveni kadar, pa su se timu priključili povratnici Mirza Bihorac i Denis Camić, tu je i budućnost kluba oličena u Vahidu Kapidžiji, Ameru Bihorcu, Harisu Miraljemoviću i golmanu Hamzi Kolašincu. Prednost možda nevidljiva golim okom je i trener Marko Gavrilović, koji je naprvom okupljanju za novu sezonu, 12. avgusta, rekao: „Napravili smo dosta ozbiljnu ekipu, pa se nadam da će borba na terenu biti poštena“.

Plej-of realnost

Šta može petoplasirani iz prošle sezone? Realno da ponove plasman iz prošle sezone, a u najboljem slučaju da zauzmu i neko mesto iznad. Sa sastavom kojim raspolažu ne mogu do titule, ali ni do borbe za opstanak. Vojvodina i Metaloplastika su prvi favoriti, a Novi Pazar u krugu ekipa koje će se nadmetati za mesto u plej-ofu. Ove sezone do njega će se po svim pretpostavka doći težim putem. Pored Dinama, Partizana, Crvene zvezde i Novog Pazara u trku bi mogli ravnopravno da se uključe i dva nova superligaša, Proleter i Dubočica. Iz tog društva ne bi trebalo isključiti ni vidno oslabljeni Železničar 1949.

Da li je Novi Pazar jači ili slabiji u odnosu na prethodnu sezonu? Kad jedan tim ostane bez najboljeg strelca lige (Armin Kaltak) i prve zvezde (Savo Slavuljica) odgovor i nije potreban. Ovoga puta stvari se čini stoje nešto drugačije. Ostao je Novi Pazar i bez oba golmana, Janka Gemaljevića i Irfana Ćosovića, pa Stefana Šaponjića, Alekse Maksića i Seada Međedovića, međutim… Ostali su graditelji igre Petar Žujović i Zlatko Rakić, došla su dvojica golmana s renomeom, Aleksandar Milutinović i Goran Raković, bekovi Hamza Hakić i Aleksandar Dragutinović, krila Pavle Banduka i Stefan Jokić i pivotmen Veljko Davidović. Negde se u ovim dolascima i odlascima nešto izgubilo, na drugoj strani se dobilo, uglavnom tim je dobar. U utakmici prvog kola Super lige Novi Pazar će 14. septembra biti domaćin Crvenoj zvezdi. U prvoj kontrolnoj utakmici u Vrnjačkoj Banji, Novopazarci su bili bolji od kineskog kluba Anu Hefei (30:28), koji sa klupe predvodi bivši trener plavih Vladimir Stanojević. Trener Hasan Memić na prozivci 7. avgusta je poručio da će tek posle petog ili šestog kola videti koji su im dometi. „Tim je promenjen, ali njegov kostur smo zadržali. Sjajna stvar je što sezonu otvaramo kao domaćini protiv Zvezde u kojoj su naši bivši igrači Gemaljević i Šaponjić, a sa klupe je predvodi selektor Peruničić“, rekao je Memić.

Odbojkaška enigma

Odbojkaši su prvi počeli pripreme, 5. avgusta, iako im liga počinje tek u oktobru. Novi trener Goran Ilić u sastavu neće imati Marka Radosavljevića, Aleksu Polomca, Vuka Milutinovića, Lesika i Alomiju, ali kako je iza kluba prilično neuspešna sezona, a Ilić se bilo gde da je radio pokazao kao vrhunski profesionalac, ne treba sumnjati da će formirati tim koji ni u jednom trenutku ne može dospeti u poziciju kakvu je imao u prošloj sezoni.

Pojačani su Rejli Diksonom Spelerom (29), Amerikanacem koji kao korektor ima iskustvo igranja u Evropi, ne i u najjačim ligama, što nije činjenica kojoj bi trebalo pridavati veliki značaj, zatim tehničarem Aleksandrom Ivkovićem, igračem koji je prošlu sezonu završio u slovenačkom Kalcitu i sa dva povratnika, srednjim blokerom Enesom Duštincem (27), koji se u klub u kojem je ponikao vratio posle četiri godine provedene u Švajcarskoj i supertalentovani primačem servisa Alijom Bekrićem (18), momkom koji stiže sa uspelog ,,stažiranja“ u VGSK iz Velikog Gradišta. Novopazarci su tako popunili prazninu nastalu odlaskom kvarteta. Uz još jednog primača servisa i tehničara, jer je Nemanja Sretenović u poslednjem trenutku odlučio da se ne vraća u Novi Pazar, sa Dacom, Eremićem i Zukovićem, to bi mogao da bude prilično solidan tim. Ne toliko dobar da bi parirao nadmoćnoj Vojvodini, ali uz rame ostalima.

Kakve su mogućnosti novih igrača, pre svega Spelera, potpuna je nepoznanica, iz tog razloga nije mnogo pametno baviti se prognozama. Sjajan potez nove uprave je što se odlučila da mnogo veću šansu dobiju lokalni igrači, istu je bez dvoumljenja podržao i trener Ilić na prvom treningu. „Suludo je trošiti novac na neke nedorečene igrače sa strane kad imamo talente u sopstvenim redovima“, kazao je Ilić.

KLS prioritet

Znak pitanja, možda i dva, pa i više, stavićemo kad govorimo o dometima košarkaša Novog Pazara. Bez dva najbolja igrača, takva da ih je u regionu nemoguće pronaći, Nemanje Krstića (Solnok – Mađarska) i Marko Radonjić (Balkan – Bugarska) to više nije isti tim. U klubu su i pored nerealnih finansijskih zahteva pojedinaca na koje je Novi Pazar bacio oko uspeli da koliko – toliko nadomeste ono što su izgubili. Verovatno da ćemo gledati drugačiju košarku u Pendiku, kakvu, to u ovom trenutku verovatno ne zna ni trener Oliver Popović. Vremena za još neka pojačanja, možda i neko atomsko još uvek ima, pa ako se to dogodi onda će se i promeniti utisak da je Novi Pazar realno slabiji nego što je to bio u istorijskoj sezoni ovdašnje košarke.

Realno veliki, ali veliki uspeh košarkaša bio bi da ponove plasman u Superligu iz KLS i da zadrže mesto u ABA 2. Osim Krstića i Radonjića klub su napustili i Sead Hadžifejzović, Nikola Vujović, Aleksej Nešović, Mladen Simeunović, Branimir Berbakov i Nikola Bulatović. Na njihova mesta stigle su domaće snage, koje će se pridružiti Tariku Brunčeviću i Asmiru Numanoviću, Haris Ćućović i juniorski reprezentativac Srbije Altin Islamović. Novi su i igrači sa internacionalnim iskustvom – Aleksandar Todorović (krilni centar), bek Miloš Vulić i plejmejkeri Nikola Korać, momak iz Bijelog Polja, i dosadašnji organizator igre sarajevskih Sparsa Adi Zahiragić, kao i krilni igrač zemunske Mladosti Aleksa Novaković (23 – 200).

Sezona u KLS trebalo bi da krene poslednje nedelje septembra, a ABA 2 drugog dana oktobra, kada Novi Pazar gostuje Sutjesci u Nikšiću. Već u drugom kolu u Pendik stiže bivši višestruki šampion Evrope, ekipa Splita. Na prvom skupu pred početak naporne sezone na dva koloseka, trener Oliver Popović nije propustio da prokomentariše odlazak pojedinaca. „Valjda su pojedini igrači smatrali da imamo enormno veliki budžet, pa su tražili neverovatno veliki novac, duplo veći nego su ga imali ikada. Naravno, ni ja ni bilo ko drugi iz kluba na ucene nismo pristali“, rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari