Zašto je FSS pojedine klubove zbog mutnih radnji kaznio samo novčano? 1Foto: STARSPORT

Svuda u svetu je fudbalsko prvenstvo regularno ili neregularno, a samo je u Srbiji manje ili više regularno, ili kako to zvaničnici često kažu „regularnije nego prošle sezone“.

Upravo tako i zvuče novčane kazne koje je Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije izrekla klubovima „na osnovu informacija dobijenih iz UEFA, a koje se tiču integriteta fudbalskih utakmica“.

Podsetimo, FSS je novčano kaznio Proleter zbog meča na kojem je primio dva sumnjivo laka gola protiv Radničkog (1:2), Dinamo Vranje zbog rezultata protiv Partizana (0:6), kao i Sinđelić zbog takođe sumnjivog poraza od Zlatibora (0:2) dok su Zemun, Budućnost Dobanovci i Inđija opomenuti zbog svojih, takođe čudnih rezultata u pojedinim utakmicama.

Klubovi koji su profitirali na tabeli pobedama u sumnjivim mečevima neće snositi nikakvu odgovornost, uprkos nedavnoj najavi predsednika FSS Slaviše Kokeze da će svi koji su učestvovali u sumnjivim radnjama biti „drakonski kažnjeni“ čak i „oduzimanjem bodova“.

Iako se u kazni FSS nigde ne spominje reč „nameštanje“, bivši fudbalski sudija Rade Đurović objašnjava za Danas da „ugrožavanje integriteta utakmica“ znači upravo to. On ističe da su izrečene kazne previše blage.

– Apsurd je da se deluje po dojavi UEFA jer onda ispada da je evropska „kuća“ fudbala videla nešto što mi ovde nismo ili nismo želeli da vidimo. Deluje mi kao da više nismo mogli da branimo tvrdnju da je sve regularno u našem fudbalu, pa da smo jednostavno morali da reagujemo na dojavu UEFA. A kad smo nešto već morali da preduzmemo, hajde onda da izreknemo opomene i novčane kazne. Šta uopšte znači novčana kazna i opomena za ovakvo delo? Opominjemo vas da više ne nameštate, pa to je smešna kazna – priča Đurović.

To što su kažnjeni samo pojedini klubovi, a ne i rivali koji su ih pobedili u sumnjivom meču, Đurović vidi kao verovatni plod kompromisa.

– Kao da se ovom odlukom pravi manevar da se ona u budućnosti poništi ili drastično umanji. Sumnjam da je UEFA ovom dojavom očekivala da se kazni samo jedan učesnik. Za ugrožavanje integriteta, odnosno nečasne radnje, potrebno je najmanje dvoje, a drugo je pitanje da li je u tome učestvovao sudija ili su se dva kluba dogovorila. U pitanju je jedan od najtežih prekršaja za koji se može izreći ne samo kazna oduzimanja bodova već i izbacivanje u niži rang takmičenja. Podsetiću vas da je u Italiji pre desetak godina Juventus izbačen iz lige zbog koketiranja sa sudijama, a mi ovde imamo sumnju na još teži prekršaj koji se odnosi na dogovor dva kluba. Teško je poverovati da bi jedan klub sam od sebe puštao drugi bez nekog praktičnog interesa – dodaje Đurović.

Ovakvom odlukom se po mišljenju Đurovića ne dovodi u pitanje samo kredibilitet našeg fudbala, već i UEFA.

– Ovim je i UEFA dovela u pitanje svoj kredibilitet jer je imala puno pravo da se pojavi kao tužilac. To ustvari pokazuje koliko UEFA ozbiljno računa na FSS. Ovaj slučaj nekako više ukazuje na to kako UEFA gleda na nas, po principu: „mi smo vam dali dojavu, a vi vidite šta ćete sa time“. To izgleda kao da su digli ruke od nas, a ovim samo žele da vide da li će neko nešto ovde da preduzme. Neću trošiti reči koliko se uopšte samo ovim sumnjama dovodi u pitanje integritet našeg fudbala – naglašava Đurović.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević napominje da su sankcije koje su izrečene klubovima potpuno neprimerene težini dela koje im se stavlja na teret.

– Novčana kazna i opomena maltene podstiču umesto da deluju preventivno da se takvi slučajevi ne ponove. Ovako ispada da oni koji su nameštali samo treba da plate, pa sledeće sezone mogu isto da nastave u istom rangu takmičenja. Ispada da je veća korist nego šteta za klubove koji su učestvovali u nečasnim radnjama. Cilj svake sankcije je da spreči kažnjenog da to delo ponovi, a mi to ovde nemamo, jer kažnjeni klubovi ovakve sankcije mogu shvatiti kao hrabrenje i podsticaj da teraju po starom – ističe Ivošević.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica smatra da bi FSS trebalo da javno objavi svu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem.

– Mi znamo kazne, ali nemamo kompletno obrazloženje. Zato apelujem na FSS da objavi kompletnu dokumentaciju na osnovu koje su donesene kazne, kao i celokupno obrazloženje Disciplinske komisije, na osnovu čega je ona zaključila da su ovi klubovi ugrozili integritet fudbalskih utakmica. Bilo bi dobro da javnost dobije uvid i u dojavu UEFA kako bi se znalo šta i u njoj tačno piše – zaključuje Poledica.

KAZNE

Proleter 2,5 miliona

Dinamo Vranje 1,5 milion

Sinđelić 1,5 milion

Zemun opomena

Budućnost Dobanovci opomena

Inđija opomena

Kladionice juče skinule sa liste dve utakmice Superlige

Kvota na pobedu Čukaričkog protiv Radničkog u Nišu rapidno je padala juče u toku dana, od 7.0 do 2.9. Većina kladionica je u popodnevnim satima najpre isključila mogućnost da se na ovaj meč kladi pojedinačno (singl), a potom je i potpuno skinut s liste. Danima unazad kolale su čaršijske priče da će Čukarički sigurno pobediti iz dva razloga: zato što Radnički ne sme da ugrozi Zvezdu na pravom mestu i zato što Nišlije žele da Mladost ne izbori takmičenje u Evropi. Iz kladioničarske ponude isključen je i meč Dinamo – Radnik, a priče su govorile da su se dva kluba iz Južne Srbije dogovorila da domaćin pobedi kako bi obezbedio opstanak u Superligi, dok klubu iz Surdulice bodovi nisu neophodni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari