Zvezda je od početka sezone razočarala navijače u Evroligi, ali ni Bajernu ne ide ništa bolje: Da li su Bavarci prilika za drugu pobedu crveno-belih? 1Foto: Starsport

Posle vezanih poraza od Partizana, trijumf nad Bavarcima imperativ je za košarkaše Crvene zvezde (četvrtak, 18.30).

Serija loših rezultata uslovila je da „košarkaške maske padnu“ možda i znatno ranije nego što se očekivalo. Nad aktuelnim sastavom Crvene zvezde nadvio se veo sumnje u ispunjavanje ovosezonskih ciljeva.

Iako je tek početak novembra, vezani porazi od Partizana personifikovani u evroligaškom skoru 1-4, odnosno gubitku stečene prednosti u ABA ligi alarmirali su sve ključne pozicije na Malom Kalemegdanu.

Opravdane kritike koje su najviše usmerene ka Šabazu Nejpiru, odnosno konkretnom doprinosu skupo plaćenih inostranih pojačanja trebalo bi da dovedu do homogenizacije ekipe pred niz veoma bitnih mečeva na oba fronta.

Zvezda je u velikoj meri razočarala svoje navijače usled vezanih poraza od Partizana, pogotovo zbog načina na koji su doživljeni.

Ispoljena indolentnost pojedinaca, kao i sada već hronično porozna odbrana navode na pomisao da pojedini košarkaši imaju tačno određene košarkaške limite i da je njihovo dovođenje bila najveća greška, dok su partije i rezultati posledica napravljenih previda.

Prilika za iskupljenje

I mada niko u Crvenoj zvezdi to neće priznati, sigurno da ni u košmarnim snovima nisu očekivali da će posle uvodnih pet evroligaških kola crveno-beli imati samo jednu pobedu, izvojevanu na startu takmičenja, i to protiv trenutno najslabije ekipe u Evroligi (Asvel je jedini tim bez pobede).

Ekipa je u seriji od četiri poraza u najelitnijem takmičenju i bez obzira na to što je makar u tri navrata tok meča mogao da ode i na stranu srpskog velikana, razlozi za loše epiloge smešteni su isključivo u kvalitetu igre Branka Lazića i saigrača.

Odsustvo kapitena sa poslednja dva večita derbija i te kako se osetilo, posebno u defanzivnim aspektima igre. Od krucijalne važnosti pred duel sa Bajernom biće mogućnost povratka na parket ne samo Lazića već i Adama Hange, koji je propustio abaligaški večiti derbi zbog zdravstvenih problema.

Bez njih dvojice, odbrana protiv Bavaraca biće na još jednom teškom iskušenju. Partizan je na poslednje dve međusobne utakmice ubacio Zvezdi čak 93 poena u proseku, što je za dvanaest poena više u odnosu na ovosezonski defanzivni učinak u Evroligi.

Bajern je takođe veoma loše započeo evroligašku misiju, nešto bolje od crveno-belih (2-3) ali je generalno ostavio veoma skroman utisak.

Za klub koji je tokom leta angažovao Pabla Lasa za trenera, dvostrukog osvajača Evrolige, dovodivši igrače formata Silvana Franciska, plejmejkera reprezentacije Francuske, Devina Bukera, Serža Ibake, Leandra Bolmara, Karstena Edvardsa uz ostanak nukleusa ekipe iz prošle sezone očekivao se daleko bolji početak u najelitnijem takmičenju.

Bavarci su u gostima pobedili Baskoniju, ali su izgubili od Panatinaikosa i doživeli debakl od Barselone (98:59) što je bio i najubedljiviji poraz Pabla Lasa u Evroligi tokom njegove bogate trenerske karijere.

Bajern u svojim redovima ima i trojicu reprezentativaca Nemačke, osvajača zlatne medalje sa poslednjeg Mundobasketa (Gifaj, Obst, Bonga) međutim nijedan od njih od starta sezone ne igra na željenom nivou.

Od početak sezone, klub iz Minhena suočava se sa mnogo napadačkih problema. Sa 70 poena u proseku, jedna su od najneefikasnijih ekipa, uz očajne procente šuta za tri (24,2 odsto).

Ovi podaci trebalo bi da budu uzeti u obzir od strane stručnog štaba Janisa Sferopulosa jer zaista govore o limitiranoj napadačkoj potentnosti rivala. Bajern je na svega 12 timskih asistencija koje su devalvirane sa 11 izgubljenih lopti po utakmici.

Bajern ima samo jednog igrača sa dvocifrenim košgeterskim učinkom po meču (Silvan Francisko sa 11 poena) koji je i najbolji asistent ekipe (3 asistencije u proseku).

Uprkos tome, naročitu pažnju Zvezda bi morala da obrati na unutrašnju liniju koja je i dalje oslabljena neigranjem kapitena Vladimira Lučiča od početka takmičarske godine.

Serž Ibaka, poznato NBA lice, iako u 34. godini života i dalje je fizički snažan, skočan i dovoljno moćan da napravi pometnju na oba kraja terena. Devin Buker, Danko Branković i Fredi Gilespi visoki su, skočni i atletski potentni centri u meri da mogu da namuče gotovo svaku evroligašku odbranu, posebno kada je porozna poput Zvezdine.

Svi su prisutni na skoku što pokazuje podatak od 12 ofanzivnih skokova po utakmici.

U napadu mogu da igraju na više načina, posebno jer Ajzak Bonga predstvlja opasnost sa pozicije četiri i niskog krila, u zavisnosti od taktike Pabla Lasa.

Uprkos lošim procentima za tri, Bavarci imaju odlične šutere u Edvardsu, Obstu, pre svega, dok je sasvim korektan šuter sa distance i Francisko kao i Voler Beb.

OČEKIVANJA JANISA SFEROPULOSA

Grčkog stratega po dolasku u Crvenu zvezdu zatekli su veliki problemi. Kadrovski su u meri da se ne zna kada će se Branko Lazić vratiti nakon zadobijene povrede rebara protiv FMP, dok su Nemanja Nedović i Adam hanga nedovoljno spremni.

Igra je takva da se sa sigurnošću ne može reći kada će biti u skladu sa trenerskim principima dokazanog grčkog stručnaka.

– Očekujem prvo da igramo sa energijom i intenzitetom od prvog do poslednjeg trenutka. Želimo da se koncetrišemo na ovog protivnika. Nema veze sve ono što se do sada dešavalo, želimo da budemo konzistentni, jer i u prethodnoj utakmici imali smo jako dobrih trenutaka protiv teškog rivala. Moramo naravno bolje u odbrani. Ne želim da protivnicima poklanjamo toliko polaganja i lakih poena – naveo je Sferopulos u okviru najave sutrašenje utakmice.

– Tek gradimo hemiju, svako mora da shvati svoju ulogu. I kažem: moramo da budemo konzistentniji. U prvoj utakmici smo počeli loše, onda vodili, na kraju izgubili. Drugu utakmicu smo počeli bolje, igrali lošu drugu četvrtinu, a onda se sa minus 20 vratili na minus šest. Za mene je prioritet da igramo 40 minuta.

Osvrnuo se Sferopulos i na izgubljene derbije u petak i ponedeljak.

– Veoma smo razočarani što nismo pobedili. S druge strane, ako nastavimo da mislimo o te dve utakmice, izgubićemo i sledeću. Mislimo samo o Bajernu. Taktički, morali smo bolju odbranu da igramo, to je mnogo važno…. A naš napad, sada radimo na tome, da igramo timski na oba kraja terena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari