Novi protesti Žutih prsluka u Francuskoj 1Foto: Beta/ AP

Građanski pokret „Žuti prsluci“ najavio je za danas okupljanja širom zemlje a akcenat će biti stavljen na apolitični aspekt pokreta posle diplomatskih tenzija nastalih sa Italijom zbog sastanka potpredsednika Luidjija di Maja s pripadnicima Žutih prsluka.

Vođe pokreta koje su se distancirale od tog sastanka najavile su pored skupova u većim gradovima i skup u blizini granice sa Italijom jer žele da objasne italijanskim medijima da su apolitični pokret i da ne žele pomoć od političara, pa ni od Italijana.

Sastanak lokalnog predstavnika „Žutih prsluka“ Kristofa Šalansona sa Di Majom kritikovana je unutar pokreta a francusko Ministarstvo inostranih poslova opozvalo je na određeno vreme ambasadora u Rimu.

Žuti prsluci su za danas najavili protest u aveniji Jelisejskih polja u Parizu, kao u većim gradovima, Bordou, Turluzu, Nici, Renu i Lionu.

Kako prenose francuski mediji, današnji protesti će biti održani pod motom „Naša sloboda do granice sa Italijom“, dok su prošle subote skupovi bili posvećeni onima koji su bili povređeni na protestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari