A šta će NATO uraditi ako Putin krene na baltičke zemlje? 1Foto: EPA PHOTO ITAR-TASS POOL

Bivši britanski premijer Toni Bler upozorava da se era zapadne političke i ekonomske dominacije bliži kraju zbog napada Rusije na Ukrajinu i uspona Kine kao svetske “druge supersile“.

Smatra i da zapadne sile moraju povećati svoje izdatke za obranu kako bi održale svoju vojnu nadmoć.

Bler je mišljenja da je “brutalna i neopravdana“ invazija Vladimira Putina na Ukrajinu pokazala da Zapad više ne može automatski očekivati ​​od velikih svetskih sila da se pridržavaju prihvaćenih međunarodnih normi.

“Kao rezultat Putinovih postupaka više se ne možemo osloniti na kineske vlasti da će se ponašati na način koji smatramo racionalnim. Nemojte me krivo shvatiti. Ne kažem da će Kina u bliskoj budućnosti pokušati silom zauzeti Tajvan, ali ne možemo svoju politiku temeljiti na sigurnosti da neće“, rekao je dodajući da će najveća geopolitička promena ovog veka doći iz Kine, a ne iz Rusije.

Sagovornici Danasa različito tumače tvrdnje Blera.

Reuf Bajrović, potpredsednik Američko-evropske alijanse, ukazuje da Zapad očito nije zainteresovan da snosi troškove i konsekvence sukoba sa Putinom.

“Ukrajina nema iskrenu podršku Njemačke i Francuske, ali ni američka podrška nije bezuslovna. Očito je da Zapad probava da s Putinom postigne dogovor prije početka zime koja će biti prehladna za ukuse njemačkih građana koji se griju na ruski plin”.

Pravo pitanje je, ističe za Danas, šta će NATO uraditi ako Putin krene na baltičke zemlje? Da li su spremni zapadni lideri da izađu pred svoje javnosti i založe se za slanje svojih sinova i šćeri u rat u Litvaniju?, pita se Bajrović.

Aleksandar Olenik, advokat i poslanik koalicije Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani, smatra da su svi zapadni lideri, pogotovo u SAD i EU svesni te mogućnosti. “Zato očekujem njihovu snažnu reakciju koja je, trenutno, najvidljivija u Ukrajini.

Jedinstvo i odlučnost Zapada da zaštiti Ukrajinu je dovoljan dokaz da će zapadna demokratija odoleti svim izazovima”, navodi Olenik za Danas.

Pavle Grbović, predsednik PSG, ukazuje za naš list da će dominacija Zapada zavisiti od toga u kojoj meri će se očuvati ono što je glavni razlog što ljudi žele da žive u tim sistemima – ljudska prava i slobode, slobodno tržište, sloboda medija i govora, razvijena demokratija.

Bez toga države Zapada, ukazuje Grbović, a naročito EU neće moći da se adekvatno suprotstave “uticaju monolitnih vojnih i ekonomskih sila poput Kine u kojoj su sve ove vrednosti potpuno zapostavljene a kao jedini kriterijum uspešnosti je predstavljena surova efikasnost”.

Boško Obradović, lider desničarskog pokreta Dveri, pozdravlja navode Blera i smatra da ih treba poslušati.

”Retko tačna i iskrena izjava jednog zapadnog političkog jastreba! Možda bi prvi put trebalo poslušati šta Bler ima da kaže i dobro razmisliti o tome. Stvoren je novi i multipolarni svet, u kome Zapad više nije jedina i najmoćnija strana sveta. I to je velika i dobra vest za Srbiju i srpski narod”, ocenjuje Obradović za Danas.

Treba naglasiti i da se Bler u jednom trenutku našao na istoj strani sa aktuelnim srpskim predsednikom kada je njegovu organizaciju „Tony Blair Associates“  kao savetnika angažovala vlada Srbije pod palicom Aleksandra Vučića i to sve navodno uz finansijsku podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bler je najčešće savetovao vlade država poznatih po kršenju ljudskih prava – Egipat, Kuvajt, Kazahstan, Ruanda, Albanija, Mongolija…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.