Foto: FoNet/AP (Arhivska fotografij)

U području Mediterana 15. avgusta spaseno je 150 migranata, uglavnom Eritrejaca i državljana Somalije, ali su oni morali da čekaju deset dana dok se Irska, Albanija i Vatikan nisu saglasili da ih prihvate, nakon što je italijanska Vlada odbila to da učini.

Iskrcavanje u Italiji dozvoljeno je za 27 maloletnika bez pratnje odraslih i za još 13 ljudi kojima je bila potrebna hitna medicinska pomoć.

Iz IOM-a je saopšteno da su od migranata uzete izjave, a portparol Organizacije Joel Millman je na brifingu u Ženevi rekao da su oni dve godine držani u Libiji protiv svoje volje.

„U Libiji su se žalili da su mnoge od njih krijumčari tukli i mučili, te da su tražili novac za otkupninu od njihovih porodica u zemljama iz kojih migranti dolaze. Italijanski lekari tvrde da su mnoge pregledane žene izjavile da su bile silovane“, izjavio je Millmen.

Kako je dodao da IOM veruje da se hiljade migranata i dalje nalaze u sličnoj situaciji.

Italijanski ministar spoljnih poslova, lider desničarske LIGE, Matteo Salvini, koji predvodi zabranu ulaska migranata od preuzimanja dužnosti u junu, izjavio je pre tri dana da je pod istragom sicijanskog tužilaštva zbog zloupotrebe dužnosti, kidnapovanja i ilegalnog hapšenja migranata.