Agencija EU za prevenciju bolesti: Platnene maske ne štite od virusa 1Foto:Fonet/MOD

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) ocenio je da obične maske za lice od tekstila nisu dovoljna zaštita od korona virusa i da je u ovakvoj vanrednoj situaciji bolje razmotriti mogućnost sterilizacije već upotrebljenih specijalizovanih maski.

U internoj informaciji objavljenoj krajem marta za zdravstvene radnike i bolnice, Agencija je razmotrila različite opcije koje stoje na raspolaganju u slučaju ozbiljnije nestašice specijalizovanih hirurških maski i maski za lice (FFP2 i FFP3).

I dok je nekoliko gradova u Evropi pozvalo svoje stanovnike da šiju zaštitne maske protiv korona virusa, ECDC je u informaciji ocenila da „obične maske od tkanine ne mogu biti smatrane zaštitom protiv respiratornih virusa i da ne bi trebalo ohrabrivati njihovu upotrebu“, preneli su briselski mediji.

Agencija je upozorila da takve maske „čak mogu i da povećaju opasnost od infenkcije zbog vlage, širenja tečnosti i zadržavanja virusa“, ukazujući i na visok stepen prodiranja čestica kroz platno, koji, kako se procenjuje, iznosi od 40 do 90 odsto.

U dokumentu se navodi i da je američki pandan agencije EU, Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) korišćenje maski od tkanine preporučio samo kao prelazno, ili krajnje rešenje.

U dokumentu ECDC preporučuje i da se hirurške maske koje su namenjene za jednokratnu upotrebu ne upotrebljavaju više puta. Takva praksa možda je i dopuštena u slučaju obolenja poput tuberkuloze, ali daleko manje u slučaj SARS-CoV-2, pošto taj virus opstaje na površini materijala, navela je Agencija EU.

Agencija je, međutim, podsetila da se kontaminacija površine maski respiratora može sprečiti tako što se preko nje postave medicinska maska, ili štitnik za lice koji se može očistiti“. U informaciji se ukazuje da se u slučaju ozbiljnih nestašica mogu razmotriti i određeni metodi sterilizacije, kao što su starilizacija parom, gama iradijacija, ozonska dekontaminacija, etilen oksid i drugi metodi.

ECDC je izrazila žaljenje što „proizvođači do sada nisu imali razloga niti podstrek da razviju metode dekontaminacije ili maske za višekratnu upotrebu“, iako postoji „hitna potreba da se razviju maske za višekratnu upotrebu koje se mogu dekontaminirati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari