"Nesuđeni golfer i zagovornik čvrste ruke prema Kremlju": Ko je Aleksander Stub, novi predsednik Finske? 1Foto: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Aleksander Stub, bivši finski premijer, postao je 13. predsednik Finske od nezavisnosti ove zemlje od Ruskog carstva, 1917. godine. On je u drugom krugu izbora u toj zemlji u neizvesnoj trci pobedio bivšeg šefa diplomatije, Peku Havista.

Pred Stubom je odgovoran zadatak, jer za razliku od većine evropskih država, predsednik Finske drži u rukama izvršnu vlast, te formira spoljnu i bezbednosnu politiku zajedno s vladom.

Predsednik je, takođe, vrhovni komandant vojske, što je naročito bitno u trenutnom evropskom bezbednosnom okruženju i naelektrisanoj geopolitičkoj situaciji u Finskoj, koja se pridružila NATO u aprilu 2023. godine, nešto više od godinu dana nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Stub je zagovornik “tvrde linije” prema Kremlju i potrebi za pomoć Ukrajini s vojnog i civilnog aspekta.

Novi finski predsednik dolazi iz stranke desnog centra Nacionalna koalicija, a u nedelju veče je kazao da će mu predsednička uloga biti „najveća čast“ u životu.

„Zadatak predsednika republike, veći je od čoveka“, rekao je Stub.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexander Stubb (@alexstubb)


Njegov rival Havisto se, na primer, protivio prisustvu nuklearnog oružja na finskoj teritoriji, dok je Stub rekao da bi to moglo biti neophodno pod određenim okolnostima.

Stručnjaci kažu da će Stub morati da bude na oprezu zbog pokušaja Kremlja da izvrši pritisak na Finsku uoči njegove inauguracije 1. marta, uključujući upade u vazdušni prostor ili sajber napade.

Moskva je optužena da je tokom zime organizovala dolazak talasa imigranata sa Bliskog istoka na granicu Rusije sa Finskom, takva taktika bi se, kažu, takođe mogla nastaviti.

„Vlasti treba da budu svesne da postoji velika šansa da će Rusija na neki način pokušati da testira Finsku“, rekao je za Politico Čarli Salonijus-Pasternak, istraživač sa Finskog instituta za međunarodne poslove.

Tokom petomesečne predsedničke izborne kampanje, kažu posmatrači, Stub je zaslužio podršku birača demonstrirajući smirenije i promišljenije držanje tokom debata nego što je to bilo ranije.

Obećao je da namerava da bude ujedinjujuća snaga u finskom društvu, nešto što izgleda treba državi nakon niza rasističkih skandala u koje su umešani ministri vlade i nedavnih štrajkova zbog uslova rada i plata koji su paralizovali javne usluge.

Ko je Aleksander Stub?

Stub je rođen 1. aprila 1968. godine u Helsinkiju.

Njegova majka, domaćica, govorila je finski, dok je otac govorio švedski.

Stub je kod kuće govorio oba jezika.

Njegov otac Goran Stub je bio izvršni direktor Finske hokejaške asocijacije, tako da je i Stub do tinejdžerskog doba igrao hokej na ledu.

Srednju školu je završio na Floridi, pa se preorijentisao na golf.

Igrao i u finskoj reprezentaciji u golfu.

Stub je osvojio stipendiju za golf na Univerzitetu Furman u Južnoj Karolini u SAD.

Nameravao je da postane profesionalni golfer nakon diplomiranja, ali ga je studiranje sa Brentom Nelsenom (američkim profesorom) i drugima odvratilo do toga.

Nakon školovanja u Finskoj, SAD, Belgiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, Stub je ušao u politiku 2004. kao član Evropskog parlamenta.

U Finskoj je postigao veliki uspeh 2008. kada je na sopstveno iznenađenje imenovan za ministra spoljnih poslova.

Govori pet jezika: osim švedskog i finskog, engleski, francuski i nemački.

Pohvaljen od saveznika zbog svog energičnog pristupa politici, ali je bio i kritikovan tokom svog vremena u vladi zbog povremeno ishitrenih izjava.

Bio je primoran da se izvini nakon što je optužen da je psovao na sastanku Nordijskog saveta, tela za regionalnu saradnju.

Tokom teške godine kao premijer 2014. nije uspeo da preokrene opadajuću popularnost svoje stranke NCP i izgubio je parlamentarne izbore 2015. usred ekonomske krize.

Nakon što je kasnije bio ministar finansija napustio je finsku politiku 2017, uz obećanje da se više nikada neće vratiti.

Stub je od 2020. direktor Škole za transnacionalnu upravu pri Evropskom univerzitetskom institutu u Firenci.

Bivši je potpredsednik Evropske investicione banke, a bio je i gostujući profesor na Evropskom koledžu u Brižu.

Napisao je brojne knjige i akademske članke o evropskim poslovima.

Ima dvoje odrasle dece sa svojom britansko-finskom suprugom, advokaticom Suzan Ines-Stub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari