Ambasada Jermenije: Optužbe na račun ambasadora Jermenije nisu utemeljene 1Foto: Wikipedia

Ambasada Jermenije reagovala je danas na tekst Elnura Gulijeva pod nazivom „Jermenija treba da se odrekne Gebelsove propagande“, koji je objavljen na sajtu Danasa 24. aprila ove godine.

Njihovo reagovanje prenosimo u celosti:

Povodom teksta privremenog otpravnika poslova ambasade Republike Azerbejdžana u Republici Srbiji, Elnura Gulijeva, objavljenog u Vašem listu pod naslovom „Jermenija treba da se odrekne Gebelsove propagande“, 24. aprila 2021, na dan, kada su svi Jermeni širom sveta obeležavali 106. godišnijicu genocida nad Jermenima u Osmanskoj Turskoj, izjavljujem da optužbe na račun Ambasadora Republike Jermenije nisu utemeljene i prikrivaju pravu istinu.

Naime:

1.Pozivi Azerbejdžanu da se pridržava obaveza sporazuma od 10. novembra 2020. o razmeni ratnih zarobljenika i svih uhapšenih lica, i da oslobodi više od dve stotine jermenskih ratnih razobljenika i drugih lica, uključujući i žene, upućene su od Evropske Unije, Evropskog parlamenta, Evropskog suda za ljudska prava, Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope i niza evropskih zemalja. Stoga bi bilo logično da gospodin Gulijev uputi i ovim institucijama poziv da se odreknu Gebelsove propagande.

2.Veliki deo teksta privremenog otpravnika poslova je posvećen odbacivanju tvrdnji Human Rights Watch-a u vezi sa jermenskim ratnim zarobljenicima. Ta organizacija nije deo Ambasade Jermenije u Srbiji, tako da molimo gospodina Gulijeva da i njima uputi poziv da se odreknu Gebelsove propagande.

3.13. aprila 2021. g. kopredsedavajući Minske Grupe OEBS-a objavili su saopštenje u kojem su naglasili ,,da treba posvetiti posebnu pažnju postizanju konačnog sveobuhvatnog i trajnog rešenja sukoba na osnovu elemenata i principa, koji su stranama dobro poznati. U tom pogledu kopredsedavajući pozivaju strane da što pre nastave politički dijalog pod pokroviteljstvom kopredsedavajućih“. Podsećamo da su principi, koji su stranama Nagorno Karabahskog sukoba dobro poznati, sledeći: neupotreba sile ili pretnje upotrebom sile, teritorijalni integritet država i samoopredeljenje naroda. Predlažemo gospodinu Gulijevu da uputi poziv kopredesedavajućima Minske Grupe OEBS-a da se odreknu Gebelsove propagande, jer je ,,predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev poslao pitanje statusa Nagorno-Karabaha na smetište istorije“.

4.1978. godine, na obeležavanje 100. godišnjice rođendana Stepana Šahumjana, bivši predsednik Azerbejdžana, tadašnji lider sovjetskog Azerbejdžana i otac današnjeg predsednika Azerbejdžana Hajdar Alijev je rekao: „Mi danas sa ponosom i ljubavlju kažemo da je veliki sin jermenskog naroda Stepan Šahumjan u isto vreme sin azerbejdžanskog naroda, svih ljudi Zakavkazja, celog višenacionalnog i ujedinjenog sovjetskog naroda“. Pošto je svaka reč Vožda naroda Hajdara Alijeva zlatnim slovima upisana u istoriju, kulturu i književnost azerbejdžanskog naroda, a njegov spomenik ponosno stoji u centru Beograda, pitanje jeste: kome, u ovom slučaju, da se obrati gospodin Gulijev, da se odrekne Gebelsove propagande.

5.Kada je reč o negiranju genocida nad Jermenima u Osmanskoj Turskoj, odgovor na to je istog dana dao predsednik SAD Džozef Bajden, tako da gospodin Gulijev sada zna kome da se obrati sa svoijim tvrdnjama o Gebelsovoj propagandi.

Pošto od optužbi na račun ambasadora Jermenije i poziva da se odrekne Gebelsove propagande, ništa nije ostalo, evo nekoliko navoda o Gebelsovim istomišljenicima i nastavljačima:

Decembra 1942. g., na jednom sastanku Adolf Hitler je izrazio sumnju u kavkaske legije, videći manje ili više pouzdanu podršku samo kod muslimana: „Ne znam kako će se ponašati ovi Gruzini. Oni ne pripadaju turskim narodima … Samo muslimane smatram pouzdanima … Sve ostale smatram nepouzdanim. Trenutno formiranje ovih čisto kavkaskih bataljona smatram veoma rizičnim, dok ne vidim nikakvu opasnost u stvaranju čisto muslimanskih formacija … Uprkos svim izjavama Rosenberga i vojske, ne verujem ni Jermenima,,. Ocenjujući iskustvo korišćenja delova istočnih legija na Kavkazu, načelnik štaba armijske grupe A general-potpukovnik V.Grajfenberg posebno je visoko ocenio akcije 804. i 805. azerbejdžanskog bataljona, napominjući da su oni „… aktivno delovali u velikim šumskim predelima potpuno samostalno, uspešno se borili protiv bandi i odreda neprijatelja i dali veliki doprinos u obezbeđivanju pacifikacije ovih područja “.

Komandant nemačkih trupa u Varšavi, SS general E.Bah-Zelevski, u depeši Himleru (8. oktobra 1944) podvukao je važnu ulogu I/111. azerbejdžanskog pešadijskog bataljona u suzbijanju Varšavskog ustanka. 9. oktobra 2020. g. Predsednik Azerbejdžana Ilham Aliiev je rekao o Jermenima: „Oni sede kao pacovi, gde je vaš bes, gde je vaš ponos, gde je sada vaše junaštvo?“. 17. oktobra 2020. g. Predsednik Ilham Aliiev: „Proteraćemo ih /Jermene/ kao pse i to radimo“. 31. oktobra 2020.g., PR i menadžer za medije azerbejdžanskog fudbalskog kluba „Karabag“ Nurlan Ibrahimov: „Moramo ubijati Jermene. Bez obzira da li je u pitanju žena, dete, starac. Moramo ubijati sve koje možemo i u svakoj prilici. Ne bi trebalo da nam bude žao”.

Hafiz Hadžijev, lider stranke Musavat: „Poslat ćemo svoje sinove u Jermeniju da tamo dignu u vazduh nuklearku. Tada tamo neće ostati Jermena. Naše komšije takođe mogu da nas krive, ali mi moramo uništiti sve Jermene […] ako Jermeni ne žele da žive potčinjeni Azerbejdžancima, biće proterani iz Karabaha […] U Azerbejdžanu ne bi trebalo da ostane Jermena”.

21. aprila 2021. g., predsednik Ilham Alijev: „Stvaranje koridora Zangezur u potpunosti ispunjava naše nacionalne, istorijske i buduće interese. Sprovodimo Zangezurski koridor, želela to Jermenija ili ne. Ako ona želi, mi ćemo lakše rešiti ovo pitanje, ako ona ne želi, rešićemo silom”.

Izgleda, da optužujući ambasadora Jermenije u Srbiji u širenju Gebelsove propagande, privremeni otpravnik poslova Azerbejdžanske ambasade ulazi u trku sa svojim pređašnjim ambasadorom, koji je na isti brutalan način odgovarao jermenskoj strani i širio neistine i laži.

On je, da se podsetimo, bukvalno nekoliko dana posle redovnog ,,izbacivanja lave” protiv Jermenije bio uhapšen za korupciju.

Akop Sargsjan – Drugi Sekretar Ambasade Republike Jermenije u Srbiji, sa rezidencijom u Pragu

Ambasada Jermenije: Optužbe na račun ambasadora Jermenije nisu utemeljene 2

Ilustracija o identitetu 1 – Jermenska crkva Svetog Gevorga u gradu Zakatala na severu današnjeg Azerbejdžana osnovana je sredinom XIX veka. Kada su Jermeni u sovjetsko doba napustili taj grad, crkva je bila pregrađena u studentski dom da bi početkom 90-ih XX veka neočekivano postala „kavkasko albanska“ crkva iz IV‒V veka. Izgleda da su se Azerbeidžanci posle predomislili, pa se danas crkva predstavlja kao Ruska pravoslavna crkva iz XIX veka.

Ambasada Jermenije: Optužbe na račun ambasadora Jermenije nisu utemeljene 3

Ilustracija o identitetu 2 – Slika sa zajedničke demonstracije azerbejdžanske i turske omladine na čelu sa ambasadorima Turske i Azerbejdžana u Pragu protiv Jermenije. Demonstranti se pozdravljaju oznakom Sivih Vukova – Bozkurtlar – neofašističke turske organizacije koja je zabranjena u nekoliko evropskih država.

Ilustracije o toleranciji – slike iz novootvorenog parka Pobede u centru Baku. Azerbejdžanska deca se zabavljaju sa voštanim figurama jermenskih vojnika.

Ambasada Jermenije: Optužbe na račun ambasadora Jermenije nisu utemeljene 4