ambasada ukrajine pomoćFoto: BETAPHOTO/NIKOLA TODOROVIC

Ambasadi Ukrajine u Beogradu danas je predata donacija medicinske opreme vredne 2,3 miliona dinara kao pomoć stanovništvu te zemlje, a prikupljene u okviru humanitarne akcije koju sprovode Srpski filantropski forum (SFF), Privredna komora Srbije (PKS) i Fond 92.

Pomoć čine četiri komada prenosnog defibrilatora, četiri komada portabilnog aspiratora i dva komada prenosnog EKG aparata koji će služiti za pružanje prve pomoći u sanitetskim vozilima, što je iz ambasade i bilo navedeno kao najpotrebnije.

Ukrajinski ambasador Volodimir Tolkač apelovao je, uz veliku zahvalnost, da se nastavi sa pružanjem humanitarne pomoći, navodeći da su sad naročito važna sredstva neophodna za obnovu elektroinfrastrukture – akumalatori, trafostanice.

„Poslednjih meseci došlo je do značajnog oštećenja na objektima energetske infrastrukture, pa je danas mnogo ljudi ostalo ne samo bez hrane, sredstava za higijenu i odeću, već i bez struje, tople vode i grejanja“, rekao je Tolkač, kojem je pomoć uručio izvršni direktor SFF Veran Matić.

Prema rečima Tolkača, zahvaljujući srpskim građanima, preduzetnicima i dobrotvornim organizacijama, ambasada je poslala više od 100 tona humanitarne pomoći u Ukrajinu.

„Najveći deo donacija realizovan je zajedno sa SFF i Fondom 92, odmah nakon početka oružane agresije započeli su veliko prikupljanje humanitarne pomoći. Pomoć iz Srbije primilo je stanovništvo Kijevske, Černigovske, Harkovske, Mikolajevske i Zaporoške oblasti. Vašim naporima je bilo moguće spasiti ili bar učiniti boljim život velikom broju dece, žena, starijih osobra“, rekao je Tolkač.

Pozivajući donatore da daju pomoć za Ukrajinu i da sa dolaskom zime rastu potrebe, Matić je rekao da smo „bili šokirani agersijom Rusije na Ukrajinu i patnjama građana“.

Sve informacije o akciji prikupljanja pomoći i kako se u nju uključiti mogu se dobiti na mejl adresi office@filantropskiforum.com i fond@fondb92.org, putem telefona 064 1993114 kao i na sajtu Potrebe.rs.

Kako je navedeno prilikom predaje pomoći, potrebna je konzervirana hrana, gotova jela, testenine, sve ono što je moguće bezbedno transportovati, sva roba vezana za decu, od hrane za bebe, pelena i higijenska stredstava za sve.

„Od početka agesije na Ukrajinu, nastojali smo da animiramo kompanije i pojedince za neophodnu pomoć, uz saradnju sa ambasadom Ukrajine u Beogradu, kao i udruženjem Korodil“, rekao je Matić.

Do sad je, u saradnji sa ambasadom Ukrajine, realizovan veliki broj donacija.

„Uz pomoć donatora, društevno odgovornih kompanija, nabavljene su konzervirana hrana i druge namirnice u vrednosti od 150.000 evra, isporučeno je 7 tona mešovite robe, 9 paleta vode od po pola litra, jedna tona keksa, zatim hrana, pelene i druge opreme za bebe, kao i velika količina sredstava za higijenu“, navedeno je prilikom predaje pomoći prikupljene u okrivu humanitarne akcije koju sprovode SFF, PKS i Fond B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.