Američki Kongres protiv ublažavanja sankcija Rusiji 1Foto: www.wikipedia.org/ Lawrence Jackson

Kako navodi novinska agencija Hina, Donji dom Kongresa SAD, koji demokrate ponovo kontrolišu, velikom većinom od 362 glasa ‘za’ i 53 glasa ‘protiv’ je podupro nacrt zakona kojim se blokira odluka Ministarstva finansija o ukidanju sankcija kompanijama povezanim s Olegom Deripaskom.

Ali tekst koji je Predstavnički dom prihvatio u četvrtak ostaće „mrtvo slovo na papiru“ jer je početkom nedelje naišao na odbijanje u Senatu koji kontrolišu republikanci.

SAD je 6. aprila 2018. uveo sankcije za 38 fizičkih i pravnih osoba pod optužbom da učestvuju u „napadima“ Rusije na „zapadne demokratije“, kao i zbog uplitanja u američke predsedničke izbore 2016, podseća Hina.

Sankcije su, između ostalih, uvedene Deripaski i kompanijama koje je tada kontrolisao – finansijskom holdingu En+, fabrici automobila GAZ Groupu i fabrici aluminijuma Rusalu.

Američko Ministarstvo finansija je 19. decembra objavilo da ukida sankcije trima kompanijama jer je oligarh znatno smanjio svoje učešće u vlasništvu, što svedoči o delotvornosti sankcija.

Ukidanje sankcija trebalo je da stupi na snagu u četvrtak kada je istekao tridesetodnevni rok.