Američki zvaničnici: Vođa Al Kaide Zavahiri ubijen u napadu dronom CIA u Avganistanu 1Foto: EPA PHOTO AUSAF NEWSPAPER

Lider Al Kaide Ajman al Zavahiri ubijen je u napadu dronom CIA-e u Avganistanu, rekli su američki zvaničnici, što je najveći udarac militantnoj grupi otkako je njen osnivač Osama bin Laden ubijen 2011, prenosi Rojters.

Zavahiri, egipatski lekar i hirurg, pomogao je u koordinaciji napada 11. septembra 2001. u kojima su četiri civilna aviona oteta i udarena u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, Pentagon u blizini Vašingtona i polje u Pensilvaniji, ubivši skoro 3.000 ljudi.

Jedan od američkih zvaničnika, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je CIA u nedelju izvela napad dronom u prestonici Avganistana, Kabulu.

„Tokom vikenda, Sjedinjene Države su izvele protivterorističku operaciju protiv značajnog cilja Al Kaide u Avganistanu“, rekao je visoki zvaničnik administracije.

„Operacija je bila uspešna i nije bilo civilnih žrtava“, dodao je zvaničnik.

Jedan od zvaničnika rekao je da je CIA u nedelju izvela napad dronom u Kabulu, a napad je potvrdila i talibanska vlada.

U saopštenju, portparol talibana Zabihulah Mudžahid potvrdio je napad i oštro ga osudio, nazvavši ga kršenjem „međunarodnih principa“.

To je bila prva poznata američka operacija u Avganistanu otkako su američke trupe i diplomate napustile zemlju prošle godine.

„Operacija je bila uspešna i nije izazvala civilne žrtve“, rekao je izvor novinarima.

Američki predsednik Džozef Bajden obratiće se naciji povodom „uspešne protivterorističke akcije“ u Avganistanu, najavljeno je iz Bele kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.