Amerikancima rođenim u Jerusalimu dozvoljen upis Izraela kao mesto rođenja 1Foto: Pixabay/Walkerssk

SAD će dozvoliti Amerikancima rođenim u spornom Jerusalimu da upišu Izrael kao mesto rođenja u svojim pasošima i drugim dokumentima na osnovu objavljene nove politike.

Dan ranije su SAD izmenile sporazume o naučnoj saradnji s Izraelom kako bi se odnosili i na institucije na okupiranoj Zapadnoj obali. Ove promene, objavljene uoči predsedničkih izbora u SAD, kako se čini, imaju za cilj da utiču na podršku evangelista i drugih pristalica Izraela u toj zemlji.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa prekinula je decenijsku politiku priznavši Jerusalim kao glavni grad Izraela krajem 2017. i preselivši svoju ambasadu u taj grad naredne godine iz Tel Aviva, gde je većina misija drugih zemalja.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u ratu 1967. godine zajedno sa Zapadnom obalom. Palestinci na tim teritorijama planiraju da osnuju nezavisnu državu.

Izrael međutim smatra ceo Jerusalim ujedinjenim i večnim izraelskim glavnim gradom dok Palestinci žele da njihova prestonica bude u istočnom Jerusalimu.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je saopštio da je nova politika koja se odnosi na pasoše u skladu s odlukom da se Jerusalim prizna kao izraelski glavni grad.

Tramp je preduzeo niz koraka bez presedana da podrži Izrael i izoluje Palestince. On je u januaru predstavio plan za rešenje bliskoistočnog sukoba koji uveliko favorizije Izrael, a Palestinci su taj plan u potpunosti odbacili.

Međutim, Trampova administracija je uspela da poboljša veze Izraela i drugih arapskih zemalja, pa su nedavno Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Sudan pristali da normalizuju odnose sa jevrejskom državom.

To je čitav niz dostignuća u spoljnoj politici pred izbore u SAD. Izrael je prošle nedelje odustao od protivljenja prodaji unapređenog oružja Emiratima pošto je Pentagon pružio uveravanja da će očuvati izraelsku vojnu prednost u regionu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Amerikancima rođenim u Jerusalimu dozvoljen upis Izraela kao mesto rođenja”

  1. Sto da ne?
    Izrael je americka ’51 Savezna Drzava’.
    Da nije, 11. Septembar 2011 im se nikada ne bi desio, …

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.