Angela Merkel: Putinu je samo moć važna, ja nisam mogla da utičem na njega 1Foto: EPA-EFE/SPUTNIK

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel u intrevju za Špigl opet je branila svoju politiku prema Rusiji pre februarske invazije na Ukrajinu, rekavši da joj je bilo ponestalo moći da utiče na Vladimira Putina, prenosi BBC.

Pokušala sam da organizujem evropske pregovore sa ruskim predsednikom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u leto 2021.

„Ali nisam imala moć da to postignem svoj način“, rekla je Merkel za nemački list.

Svi su znali da te jeseni odlazim sa funkcije, dodala je.

Nakon četiri mandata kancelarka Merkel napustila je funkciju u decembru 2021. U poslednju posetu Moskvi bila je u avgustu 2021. i za nemački novinski magazin rekla da je “osećaj bio veoma jasan: ‘U pogledu politike moći, gotovi ste’”.

Ona je dodala da se „za Putina računa samo moć“.

Značajno je to što je za njihov poslednji sastanak Putin sa sobom doveo ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, rekla je ona. Prethodno su njih dvojica nasamo razgovarali, primetila je.

U svetlu Putinove invazije na Ukrajinu – kojoj su prethodile nedelje masovnog gomilanja vojske na ukrajinskim granicama – mnogi su tvrdili da su Merkel i drugi lideri EU trebalo da usvoje oštriji pristup prema Kremlju.

Ekspert za spoljnu politiku u njenoj demohrišćanskoj (CDU) partiji, poslanik Roderih Kizeveter, je među onima koji kažu da je znala da Putin pokušava da podeli i oslabi Evropu, ali je verovala da je „meka moć“ pravi pristup. On je pre invazije tvrdio da Nemačka previše zavisi od ruskog gasa.

U intervjuu za Špigl, Merkel je rekla da je njen stav o Ukrajini u mirovnim pregovorima u Minsku dao Kijevu vreme da se bolje brani od ruske vojske.

Sporazum o prekidu vatre postignut je u Minsku nakon ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. i tokom ruskog proksi rata u regionu Donbasa.

Ali ključne tačke, uključujući razoružanje i međunarodni nadzor, nisu sprovedene.

Merkel kaže da ne žali što je napustila funkciju u decembru, jer smatra da njena vlada ne uspeva da postigne napredak ne samo u ukrajinskoj krizi, već ni u sukobima u Moldaviji, Gruziji, Siriji i Libiji, koji su uključivali Rusiju.

I ona i Putin su imali direktno iskustvo života u komunističkoj Istočnoj Nemačkoj – ona je tamo odrasla, a on je tamo služio kao oficir sovjetskog KGB-a, obavljajući tajne obaveštajne poslove. Putin tečno govori nemački, a Merkelova ruski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.