Ankara najavljuje da bi prvi brod s ukrajinskim žitaricama mogao da krene sutra 1EPA-EFE/DUMITRU DORU

Portparol turskog predsedništva potvrdio je danas da postoji „velika verovatnoća“ da bi prvi brod sa ukrajinskim žitaricama mogao sutra ujutru da krene iz luke Odese u Ukrajini, prema odredbama sporazuma postignutog 22. jula sa Rusijom.

„Postoji velika verovatnoća da će prvi brod moći da krene sutra ujutru ako se sve reguliše do večeras,“ rekao je Ibrahim Kalin u intervjuu za privatnu televiziju Kanal sedam.

On je rekao da ostaju još jedno, ili dva pitanja da se reše u pregovorima sa Rusima.

„Pripreme su stigle do tačke koja bi omogućila kretanje brodova iz luke Odese. Brodovi su natovareni i spremni su da krenu, ali je potrebna dobra logistička koordinacija, dodao je on.

Ankara je danas objavila da je nastavak izvoza takođe bila tema razgovora između turskog ministra odbrane i ukrajinskih ministara odbrane i infrastrukture.

„Planirano je da se počne transport u najkraćem roku“, navelo je tursko ministarstvo u saopštenju.

Zajednički koordinacioni centar (CCC) zadužen za kontrolu izvoza ukrajinskih žitarica ka Crnom moru zvanično je otvoren u sredu u Istanbulu u skladu sa sporazumima potpisanim 22. jula.

Sporazum o ukidanju blokade, prvi značajniji sporazum između ukrajinske i ruske strane od početka sukoba, ima za cilj da ublaži svetsku prehrambenu krizu u kojoj su cene skočile u nekim od najsiromašnijih zemalja na svetu.

Koordinacioni centar treba da registruje i prati trgovačke brodove koji učestvuju u konvojima, osigura da se preko interneta i satelita prate, izvrši inspekciju brodova u trenutku utovara u ukrajinskim lukama i pri njihovom dolasku u turske luke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.