Foto: EPA-EFE/ARIS OIKONOMOU / POOL

Evropski poslanici će o tome danas doneti konačnu odluku. Pre nekoliko meseci Evropska komisija je preduzela mere za pokretanje sličnog postupka protiv Poljske. Međutim, ovo je prvi put da EP koristi mehanizam poznat kao član 7.

Prema pisanju agencija, očekuje se da se mađarski premijer Viktor Orban lično bori protiv optužbi u EP, pozivajući se na dokumentaciju od više od sto strana s protivargumentima. Orban i njegova partija Fides tvrde da je veliki broj optužbi na njihov račun u vezi s pitanjima vladavine prava davno rešen. Dopisnici Bi-Bi-Sija izveštavaju da mađarski ministri i provladini mediji govore o „lovu na veštice“ protiv Fidesa zato što se „bori za nacionalni suverenitet“ protiv, kako su naveli, liberalne elite. Evroskeptik Orban je reizabran ranije ove godine, a okosnicu njegove kampanje je činila antiimigrantska platforma. Njegova partija Fides je osvojila dve trećine poslaničkih mandata.

Uprkos podršci koju uživa kod kuće, kritičari u Evropskom parlamentu kažu da je njegova politika dokaz da on ne poštuje vrednosti EU. Komitet članova Parlamenta ukazuje na pristup mađarske vlade migraciji, uključujući novi zakon koji kriminalizuje advokate i aktiviste koji pomažu tražiocima azila, kao i na stanje u medijima, sudovima i univerzitetima.

Međutim, za pokretanje bilo kakvog disciplinskog postupka, potrebna je dvotrećinska podrška članova Evropskog parlamenta, a prema pisanju agencija, ishod današnjeg glasanja je teško prognozirati. Ako evropski poslanici odluče da podrže proces, što bi moglo da se završi tako što će Mađarska biti pod nadzorom Brisela, taj proces će možda biti veoma spor.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je bio jasan – evropski poslanici iz redova njegove stranke će danas glasati za sankcionisanje Mađarske. „Nema kompromisa kada je reč o vladavini prava. Potrebno je zaštiti suštinske vrednosti. Odlučili smo da austrijski članovi EP-a glasaju za proceduru iz člana 7“, rekao je Kurc u ponedeljak, preneo je EUObzerver.

On je dodao da ako većina poslanika iz Evropske narodne partije (EPP) u EP bude glasala za sankcije, onda će on podržati i inicijativu za isključenje Orbanovog Fidesa iz te vodeće konzervativne grupe. „To bi bila prilično normalna stvar“, rekao je Kurc. Njegova Austrijska narodna partija (OVP) ima samo pet poslanika u Evropskom parlamentu, ali komentari kancelara imaju posebnu težinu s obzirom na to da njegova zemlja trenutno predsedava EU. Osim toga, njegov stav iznenađuje, pošto su Orban i on ranije ove godine obećali da će se zajedno boriti protiv migrantskih kvota EU.

EPP je podeljena na one koji smatraju da treba zaštiti Orbana i pokušati da se ublaži njegova politika i na one koji su za to da se izbaci iz njenih redova, čime se rizikuje da se on još više zbliži sa snagama ekstremne desnice.

I Austrija je podeljena u vezi s Mađarskom. „Hteo bih da pozovem mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovu partiju Fides na buduću saradnju u zajedničkoj grupi EU“, napisao je na Fejsbuku Hajnc Kristijan Štrahe, austrijski vicekancelar i lider desne populističke FPO koja je u vladajućoj koaliciji. Ideja da se Mađarskoj uvedu sankcije EU je „apsurdna“, dodao je Štrahe.