Azri Bašić 14 godina zatvora 1Foto:Janson_morison_FI_

Sud Bosne i Hercegovine(BiH) izrekao je danas prvostepenu presudu od 14 godina zatvora Azri Bašić za zločine počinjene nad zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA u Derventi i u selu Polje 1992. godine, javalja Radio televizija Republike Srpske(RTRS).

Sudsko veće je, na osnovu saglasnih iskaza svedoka, zaključilo da je Bašićeva ubila Blagoja Đuraša, te da je nanosila snažne fizičke i psihičke povrede zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA.

To je zaključeno i na osnovu iskaza svedoka koji su u vreme istrage prepoznali Bašićevu na fotografiji, te izjavili da je bila jedina žena u Domu JNA u periodu kada su izvršena ta krivična dela, navodi RTRS.

Kao otežavajuću okolnost Sud BiH je uzeo u obzir broj krivičnih dela i iskazanu okrutnost pri njihovom izvršenju.

Bašićeva je optužena da je kao pripadnik Hrvatskog veća odbrane od 26. aprila do početka maja 1992. godine učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Prilikom iznošenja završnih reči, tužilac je od Suda BiH zatražio da Bašićevoj izrekne zatvorsku kaznu od 15 godina, jer je tokom sudskog postupka dokazao da je počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, navodi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.