Bajden na čaju kod Kraljice u dvorcu Vindzor 1Foto:Beta/AP

Engleska kraljica Elizabeta Druga ugostila je večeras američkog predsednika Džozefa Bajdena i njegovu suprugu Džil u dvorcu Vindzor.

Orkestar Kraljevske garde je prvo svirao američku himnu, a zatim tradicionalne britanske i američke marševe, preneo je Bi-Bi-Si.

Kraljica i Bajden su se prvi put sreli u petak kada se Elizabeta Druga sa ostalim članovima kraljevske porodice pridružila liderima Grupe sedam na večeri u Kornvolu.

Navodeći da Kraljica i američki predsednik zajedno imaju 173 godine, ona 95 a Bajden 78, Bi-Bi-Si ističe da to ipak nije rekord u starosti na sastanku dvoje šefova država.
To je impresivno, ali se ispostavilo da to čak nije ni rekord za kraljicu.

Ona je 3. aprila 2014. ručala sa italijanskim predsednikom Đorđom Napolitanom, a oni  su tada zajedno imali 175 godina.

Bajden: Britanska kraljica me podsetila na moju majku

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je britanska kraljica Elizabeta Druga, sa kojom se danas sastao, bila veoma ljubazna i da ga je podsetila na njegovu majku.

Bajden je rekao da ga je 95-godišnja kraljica pitala o liderima Rusije i Kine, Vladimiru Putinu i Si Djinpingu, i da se interesovala o životu u Beloj kući.

„Mislim da se neće uvrediti, ali podsetila me je na moju majku“, kazao je 78-godišnji Bajden.

Naveo je da je pozvao kraljicu da ga poseti u Beloj kući.

Bajden je sa suprugom Džil danas bio na čaju kod kraljice u zamku Vindzor, rezidenciji britanskih monarha, po okončanju trodnevnog samita Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) na jugozapadu Engleske.

Bajden je 13. američki predsednik kog je kraljica Elizabeta Druga upoznala. Ona je krunisana 1952. i srela se sa svim šefovima Bele kuće od tada, izuzev sa Lindonom Džonsonom. Prethodno je kao princeza srela predsednika Harija Trumana, 1951. godine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.