Bajden: SAD neće čekati večno da se Iran ponovo pridruži nuklearnom sporazumu 1Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI/POOL

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da SAD „neće čekati večno“ da se Iran ponovo pridruži nuklearnom sporazumu, dan nakon što je najavio spremnost da se upotrebi sila kao poslednje sredstvo protiv Teherana, ako to bude neophodno.

Bajden je upozorio Iran na konferenciji za novinare u Jerusalimu, posle sastanka u četiri oka sa premijerom Izraela Jairom Lapidom. Dva lidera su razgovarala o brzom napretku iranskog nuklearnog programa.

„Mi smo rukovodstvu Irana izložili šta smo spremni da prihvatimo kako bi se vratili na JCPOA (Sveobuhvatni zajednički plan akcije, nuklearni sporazum velikih sila sa Teheranom). Čekamo njihov odgovor. Nisam siguran kada će stići“, rekao je Bajden i dodao: „Ali nećemo čekati zauvek“.

Američki lider je oživljavanje nuklearnog sporazuma sklopljenog zahvaljujući posredovanju administracije Baraka Obame 2015. godine postavio kao prioritet kada je postao predsednik.

Taj sporazum je tri godine kasnije napustio tadašnji predsednik SAD Donald Tramp, što je Izrael pozdravio jer se oštro protivio takvom dokumentu.

U ovom trenutku zvaničnici Bajdenove adminstracije sve manje veruju u mogućnost da se Iran vrati sporazumu.

Bajden se u Jerusalimu drugog dana posete Izraelu sastao sa Lapidom, koji je posle razgovora rekao da „neće biti nuklearnog Irana“.

Na konferenciji za novinare lideri Izraela i SAD su međutim pokazali da nemaju isti stav o tome kako bi valjalo zaustaviti Iran da ne razvije nuklearno oružje, iako je Bajden obećao „gvozdenu posvećenost“ izraelskoj bezbednosti.

Premijer Izraela je rekao da međunarodna zajednica mora biti voljna da upotrebi silu protiv Irana kako bi zaustavila iranski nuklearni progam.

„Jedina stvar koja bi zaustavila Iran je saznanje da će, ako nastavi da razvija svoj nuklearni program, slobodni svet upotrebiti silu. Jedini način da se oni zaustave je verodostojna vojna pretnja na stolu“, ocenio je Lapid.

Bajden je nastojao da odbrani svoja nastojanja za oživljavanje međunarodnog sporazuma, čije je cilj da spreči Iran u razvoju nuklearnog oružja, što je strategija kojoj se Izrael protivi.

„I dalje verujem da je diplomatija najbolji način da se to postigne“, rekao je predsednik SAD.

Konferencija za novinare je održana ubrzo posle potpisivanja zajedničke deklaracije u kojoj su se SAD zarekle da će upotrebiti „sve elemente svoje nacionalne moći da spreči Iran u razvoju nuklearnog oružja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari