Bajden: Vrhovni sud izričito oduzeo već priznato pravo američkom narodu 1Foto: Beta/AP/Andrew Harnik

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) izjavio je danas, povodom odluke Vrhovnog suda SAD da poništi presudu kojom je pravo na abortus bilo legalizovano u celoj državi, da je sud američkom narodu oduzeo već priznato ustavno pravo.

„Danas je vrlo tužan trenutak. Vrhovni sud SAD je danas izričito oduzeo ustavno pravo američkom narodu, koje je već priznao. Nije ga ograničio, prosto su ga oduzeli. To nikada nije urađeno sa nekim pravom koje je važno tolikom broju Amerikanaca. Ali oni su to učinili“, rekao je Bajden.

On je dodao da je sada oborena presuda o takozvanoj odluci „Rou (Roe) protiv Vejda (Wade)“ iz 1973. godine, kojom je abortus bio legalizovan u celoj državi i koja je štitila pravo žena da zajedno sa lekarom donesu odluku bez uticaja politike.

Bajden je naveo da je presuda bila ustavni princip donet uz širok nacionalni konsenzus, koji su poštovale sudije imenovane od demokratskih i republikanskih predsednika.

On je rekao da je sud vratio Ameriku unazad za 150 godina, ali da to ne znači da je „borba gotova“, i dodao da je jedini način da se zaštiti pravo žena na izbor je da ga Kongres „vrati usvajanjem federalnog zakona“.

Bajden je pozvao glasače u SAD da se postaraju da se „njihov glas čuje“ na predstojećim izborima ove jeseni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari